Canadees model kan migratiebeleid helpen en maakt streefcijfers ‘legitiem en haalbaar’

Nieuws
Richtgetallen kunnen helpen bij een realistisch migratiebeleid. ‘Zachte’ streefcijfers zijn daarbij te verkiezen boven ‘harde’ quota. Ook is het aantal arbeidsmigranten makkelijker te beperken dan het aantal asielzoekers. Over de hele linie is voorzichtigheid geboden, om geen al te hoge verwachtingen te wekken en teleurstellingen te voorkomen.
Remco Meijer / vk
donderdag 22 december 2022 om 06:00
Vluchtelingen wachten op opvang in Ter Apel.
Vluchtelingen wachten op opvang in Ter Apel. beeld anp / Kees van de Veen

Den Haag

Dat schrijft de Adviesraad Migratie in het woensdag verschenen advies Realisme rond richtgetallen. ‘Gebruik richtgetallen niet als een doel op zich, maar maak ze onderdeel van een brede visie op migratie’, schrijft de raad. ‘Het is ook nodig dat veel achterliggende maatschappelijke problemen (rond huisvesting, werk en sociale samenhang) worden aangepakt.’

De adviesraad ziet veel in het voorbeeld van Canada. ‘De wijze waarop Canada streefcijfers vaststelt en hanteert, kan inspiratie bieden voor Nederland.’ Burgers, via burgerraden, en uitvoeringsorganisaties krijgen daar een belangrijke rol toebedeeld in de politieke besluitvorming over de vraag aan welke migranten behoefte is. Dat maakt streefcijfers ‘legitiem en haalbaar’. Vier j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Marvin Huiting is SGP'er en lid van een pinkstergemeente. 'Dopen gaat niet over politieke inhoud'

Marvin Huiting is evangelisch en SGP'er in Groningen. Waarom voelt een pinksterchristen zich thuis bij een reformatorische partij? 'Ondanks dat je geen typische SGP-achterbanner bent, kan het wel jouw partij zijn.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.