Boeren voeren actie bij bijeenkomst met minister van Landbouw Adema in Drachten

Nieuws
Een groep boeren met tractoren heeft een bijeenkomst van belangenorganisatie LTO Noord in Drachten aangegrepen om actie te voeren. Minister van Landbouw Piet Adema is er uitgenodigd als hoofdspreker. Actievoerders togen woensdagochtend met hun tractoren naar het plein voor schouwburg De Lawei in de Friese plaats, waar de bijeenkomst wordt gehouden.
anp
woensdag 14 december 2022 om 10:54 aangepast 20:40
Landbouwminster Piet Adema in gesprek met boeren in Drachten bij het Van Der Valk Hotel.
Landbouwminster Piet Adema in gesprek met boeren in Drachten bij het Van Der Valk Hotel. beeld anp
anp

Volgens actiegroep Agractie, die zelf niet betrokken zegt te zijn maar wel de boodschap doorgeeft, vragen de actievoerders aandacht voor de problematiek van zogeheten PAS-melders. Dat zijn boeren die voor een deel van hun bedrijf zonder de benodigde natuurvergunning zitten. Onder de oude stikstofregels hadden ze zo’n vergunning niet nodig als ze hun bedrijf uitbreidden met bijvoorbeeld meer koeien. Een melding volstond.

Sinds 2019 zijn zulke uitbreidingen wel vergunningsplichtig. In dat jaar werd het Programma Aanpak Stikstof (PAS) buiten werking gesteld door de Raad van State, die de stikstofaanpak veel te vrijblijvend vond en daarmee in strijd met Europese natuurbeschermingswetten. Een groep boeren is daardoor tussen de wal en het schip beland.

Onvrede over situatie Schiphol

Op foto’s en beelden waren enkele tientallen tractoren te zien. De protesterende boeren willen ook aan LTO duidelijk maken dat die de belangen van de sector niet mag ‘verkwanselen’. Verder zijn ze boos over de ‘wild-west-opkoop’ van boerenbedrijven door onder meer Schiphol, dat naarstig op zoek is naar ‘stikstofruimte’.

LTO Noord meldt in een aankondiging dat het ‘een spannende tijd’ is en dat de Nederlandse landbouw ‘voor grote veranderingen’ staat. ‘We hebben behoefte aan toekomstperspectief, maar hoe dan? Daarom kijken we op deze dag met een positieve blik naar de toekomst’, aldus de organisatie. Ook de top van LTO Nederland is aanwezig in Drachten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. ‘Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen’, zei Willem-Alexander.

Afbeelding

Boeren voeren actie bij bijeenkomst met minister van Landbouw Adema in Drachten

Een groep boeren met tractoren heeft een bijeenkomst van belangenorganisatie LTO Noord in Drachten aangegrepen om actie te voeren. Minister van Landbouw Piet Adema is er uitgenodigd als hoofdspreker.

Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.