Is TikTok echt zo gevaarlijk? En moet ik als ouder TikTok verbieden? Vijf vragen

Achtergrond
Nederlandse jongeren en kinderen zijn massaal actief op TikTok, een Chinese social media-app. Vorige week werd bekend dat Chinese medewerkers toegang krijgen tot TikTok-data en al langer klinkt de roep om een verbod op de app vanwege zorgen over de privacy. Toch lijken jongeren niet van plan te stoppen met TikTok. Is het echt zo gevaarlijk? En wat kunnen opvoeders doen? Vijf vragen en antwoorden.
Annelies Buit
donderdag 8 december 2022 om 20:48
Als kinderen thuiskomen vragen ouders altijd: hoe was het op school? Zelden vragen ze: hoe was het online?
Als kinderen thuiskomen vragen ouders altijd: hoe was het op school? Zelden vragen ze: hoe was het online? beeld istock

Wat is TikTok precies?

TikTok is een Chinese app die erg populair is onder jongeren. Met de app kunnen gebruikers muziekvideo’s maken en delen, waar anderen dan weer op kunnen reageren. TikTok is actief in zo’n 150 landen en heeft honderden miljoenen gebruikers. Begin dit jaar waren er drie miljoen Nederlanders actief op TikTok. De minimumleeftijd om een account aan te maken is dertien jaar, maar ook jongere kinderen zijn actief op TikTok - zij melden zich aan met een onjuiste geboortedatum.

Wat gaat er veranderen?

Afgelopen weekend heeft TikTok haar privacybeleid aangepast. Hierdoor kan TikTok met partijen in allerlei landen informatie delen, denk aan de likes en reacties die jij als gebruiker achterlaat op TikTok. Mathieu Paapst..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.