Is TikTok echt zo gevaarlijk? En moet ik als ouder TikTok verbieden? Vijf vragen

Achtergrond
Nederlandse jongeren en kinderen zijn massaal actief op TikTok, een Chinese social media-app. Vorige week werd bekend dat Chinese medewerkers toegang krijgen tot TikTok-data en al langer klinkt de roep om een verbod op de app vanwege zorgen over de privacy. Toch lijken jongeren niet van plan te stoppen met TikTok. Is het echt zo gevaarlijk? En wat kunnen opvoeders doen? Vijf vragen en antwoorden.
Annelies Buit
donderdag 8 december 2022 om 20:48
Als kinderen thuiskomen vragen ouders altijd: hoe was het op school? Zelden vragen ze: hoe was het online?
Als kinderen thuiskomen vragen ouders altijd: hoe was het op school? Zelden vragen ze: hoe was het online? beeld istock

Wat is TikTok precies?

TikTok is een Chinese app die erg populair is onder jongeren. Met de app kunnen gebruikers muziekvideo’s maken en delen, waar anderen dan weer op kunnen reageren. TikTok is actief in zo’n 150 landen en heeft honderden miljoenen gebruikers. Begin dit jaar waren er drie miljoen Nederlanders actief op TikTok. De minimumleeftijd om een account aan te maken is dertien jaar, maar ook jongere kinderen zijn actief op TikTok - zij melden zich aan met een onjuiste geboortedatum.

Wat gaat er veranderen?

Afgelopen weekend heeft TikTok haar privacybeleid aangepast. Hierdoor kan TikTok met partijen in allerlei landen informatie delen, denk aan de likes en reacties die jij als gebruiker achterlaat op TikTok. Mathieu Paapst..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.

Afbeelding

Op de foto met prinses Amalia op Curaçao: 'Ik was echt aan het azen op Amalia, omdat ik haar geweldig vind'

Kroonprinses Amalia maakt haar officiële debuut op Curaçao. Ze wordt samen met haar ouders ontvangen met Curaçaose vlaggetjes, muziek en poëzie. Maar er klinkt ook kritiek. ‘Wat is die kennismaking als we geen gelijkwaardige partners zijn?’

Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.