Rechter slaat pijler onder asieldeal weg. ‘Van begin af aan was duidelijk dat dit niet mocht’

Nieuws
De rechter steekt een stokje voor een belangrijk element uit de omstreden asieldeal die het kabinet eind augustus sloot. Het vertragen van de gezinshereniging blijkt in strijd met de Nederlandse wet en de Europese vreemdelingenrichtlijn.
Aliene Boele
maandag 5 december 2022 om 21:26 aangepast 11:06
Leden van de ChristenUnie hadden grote moeite met de afspraak om gezinshereniging te beperken.
Leden van de ChristenUnie hadden grote moeite met de afspraak om gezinshereniging te beperken. beeld foto anp/Bram Petraeus

Den Haag

Doe het niet, want bij de rechter houdt het geen stand, klonk afgelopen zomer uit allerlei richtingen de waarschuwing aan het kabinet. Maar dat hield voet bij stuk: familieleden van erkende vluchtelingen zouden in het het vervolg eerst een half jaar moeten wachten voordat ook zij naar Nederland mogen komen. Het was een van de maatregelen die eraan moesten gaan bijdragen dat de instroom van nieuwkomers een stuk zou worden ingeperkt. Maar de rechter zet nu een streep door die nareismaatregel. 

Want er is geen wettelijke basis om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken, oordeelt de voorzieningenrechter in Haarlem. Die had zich gebogen over een zaak van een Syrische vrouw die..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.