Hoe een ondernemer uit Heerlen de schrik van kerkelijk Nederland werd

Achtergrond
In 1942 begon Peter Meulenberg met een actie die de Nederlandse kerken veel verdriet zou doen.
Willem Bouwman
maandag 5 december 2022 om 14:06 aangepast 16:55
Klokkenroof in Deurne
Klokkenroof in Deurne beeld deurnewiki

Verdriet om de kerk heeft meestal te maken met ruzies, ledenverlies en geloofsafval. Vaak blijft het verdriet beperkt tot een enkel kerkverband. De opheffing van de zoveelste parochie in de Rooms-Katholieke Kerk deert oud-gereformeerden of vrij-evangelischen meestal niet. Maar in 1942 gebeurde er iets dat alle Nederlandse kerken droevig stemde.

De ellende begon in juni 1941. Nederland was sinds een jaar bezet door de Duitsers en werd op allerlei manieren ingezet voor de Duitse oorlogvoering. Grote hoeveelheden voedsel en grondstoffen, van koffie en tabak tot schroot en olie, verdwenen naar Duitsland. Op 18 juni 1941 besliste de bezetter dat alle voorwerpen van koper, nikkel, tin, lood of legeringen voor 10 augustus bij de gemeente moesten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?