Korpsleiding denkt aan zwaardere wapens voor Mobiele Eenheid, maar onderzoekers vinden dat geen goed idee.

Nieuws
De Mobiele Eenheid is onvoldoende georganiseerd en getraind, en dient een betere uitrusting te krijgen. Dat blijkt uit een kritisch onderzoek in opdracht van de politie. De korpsleiding hoopt handhavingsproblemen op te lossen met nieuwe wapens, zoals rubberkogels, maar de onderzoekers raden dit af.
Niels Waarlo / vk
maandag 5 december 2022 om 03:21 aangepast 06:16
Leden van de Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid
Leden van de Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid beeld anp

Den Haag

Agenten ervaren een toename van geweld door georganiseerde relschoppers. Bij rellen vorig jaar zag de politie zich in één geval zelfs genoodzaakt vuurwapens te gebruiken, wat hoogst uitzonderlijk is. Volgens politiechef Frank Paauw wil ‘het merendeel van de ME-commandanten’ daarom zwaardere vormen van niet-dodelijke bewapening, bijvoorbeeld als wapenstokken niet afdoende lijken.

In 2018 adviseerde de Politieacademie al tegen het gebruik van zulke wapens, maar vanwege het toegenomen geweld hebben politieonderzoekers van bureau Bekereeks onderzocht of die conclusie moet worden heroverwogen. Nee, luidt hun conclusie. Het bureau baseert zich op literatuuronderzoek, mediaberichtgeving, werkbezoeken, gesprekken met ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'