Korpsleiding denkt aan zwaardere wapens voor Mobiele Eenheid, maar onderzoekers vinden dat geen goed idee.

Nieuws
De Mobiele Eenheid is onvoldoende georganiseerd en getraind, en dient een betere uitrusting te krijgen. Dat blijkt uit een kritisch onderzoek in opdracht van de politie. De korpsleiding hoopt handhavingsproblemen op te lossen met nieuwe wapens, zoals rubberkogels, maar de onderzoekers raden dit af.
Niels Waarlo / vk
maandag 5 december 2022 om 03:21 aangepast 06:16
Leden van de Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid
Leden van de Bijstandseenheid (BE) van de Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid beeld anp

Den Haag

Agenten ervaren een toename van geweld door georganiseerde relschoppers. Bij rellen vorig jaar zag de politie zich in één geval zelfs genoodzaakt vuurwapens te gebruiken, wat hoogst uitzonderlijk is. Volgens politiechef Frank Paauw wil ‘het merendeel van de ME-commandanten’ daarom zwaardere vormen van niet-dodelijke bewapening, bijvoorbeeld als wapenstokken niet afdoende lijken.

In 2018 adviseerde de Politieacademie al tegen het gebruik van zulke wapens, maar vanwege het toegenomen geweld hebben politieonderzoekers van bureau Bekereeks onderzocht of die conclusie moet worden heroverwogen. Nee, luidt hun conclusie. Het bureau baseert zich op literatuuronderzoek, mediaberichtgeving, werkbezoeken, gesprekken met ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?