Nelson Mandela-brugover snelweg A12 dicht

Nieuws
De gemeente Zoetermeer heeft vrijdagavond een belangrijke fiets- en voetgangersbrug gesloten wegens mogelijk instortingsgevaar. Er zitten fouten in de constructie van de dertig jaar oude Nelson Mandela-brug.
Niels Waarlo / vk
maandag 5 december 2022 om 03:21
De Mandelabrug, een fiets- en voetgangersbrug over de A12.
De Mandelabrug, een fiets- en voetgangersbrug over de A12. beeld anp / Remko de Waal

Zoetermeer

Vorig jaar december werden er al scheuren in de betonnen liggers van de brug gemeld, waardoor reparaties nodig waren. Uit extern onderzoek blijkt nu dat er serieuze fouten in de constructie zitten: de brug is te zwaar voor de ondersteuning. Hierdoor is niet uit te sluiten dat die ondersteuning het begeeft en delen van de brug instorten. Hoe acuut dit gevaar is, is volgens de gemeente niet te zeggen. Ook is niet duidelijk hoelang dit risico al bestaat.

Voor de zekerheid is de brug – die onder meer over de A12, het tramspoor en het treinspoor loopt – afgesloten. Dat er reparaties nodig zijn is duidelijk. De vraag is echter of de brug dicht moet blijven tot deze zijn afgerond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?