Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

Reportage
Het vernieuwde Verzetsmuseum brengt zo veel moderne inzichten tegelijk dat het soms wat doet denken aan een drukke talkshowtafel. De leidraad: ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen.
Margriet Oostveen / vk
zaterdag 3 december 2022 om 06:30
Prinses Margriet opende vrijdag het vernieuwde Verzetsmuseum, waar nieuwe inzichten een plek hebben gekregen.
Prinses Margriet opende vrijdag het vernieuwde Verzetsmuseum, waar nieuwe inzichten een plek hebben gekregen. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Wie wil begrijpen wat er in het vernieuwde Verzetsmuseum Amsterdam is veranderd, moet nog eens teruglezen hoe de vorige vaste tentoonstelling 23 jaar geleden bij de opening werd besproken in de Volkskrant: ‘Het museum wil duidelijk maken waarom het verzet in Nederland niet bijzonder veel voorstelde. Van de 140.000 Joden in Nederland hebben 40.000 de oorlog overleefd. Andere landen deden het beter.’

De oude tentoonstelling liet als verklaring de gezagsgetrouwheid van voor de oorlog zien en apathie veroorzaakt door angst. Ook moest de bezoeker zich nadrukkelijk afvragen wat hij zelf zou doen, aangespoord door de bekende dichtregels van Remco Campert die er op de grond waren geprojecteerd: ‘Jezelf een vraag stellen / Daarmee begint ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.