Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Nieuws
Verduurzaming van de woning is vaak niet haalbaar voor de mensen die daar het meeste baat bij hebben vanwege een laag inkomen. Energiehulp van de overheid bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, concludeert de Nationale Ombudsman in een rapport.
Hessel von Piekartz / vk
zaterdag 3 december 2022 om 06:00
A man isolates the roofs of his house
A man isolates the roofs of his house beeld istock

Den Haag

Daardoor lukt het niet om mensen te helpen die door de hoge energieprijzen in energiearmoede zitten. Omdat de kosten voor gas en elektriciteit naar verwachting nog lange tijd hoog blijven, lopen mensen met een laag inkomen en een slecht geïsoleerd huis het risico langdurig in financiële problemen te raken als hun woning niet wordt verduurzaamd, waarschuwt ombudsman Reinier van Zutphen. 

Bovendien kunnen de problemen nog erger worden als tijdelijke financiële hulp wegvalt, maar de prijzen hoog blijven. De (financiële) maatregelen die de overheid neemt, zoals de energietoeslag van 1300 euro voor de laagste inkomens of het prijsplafond voor gas en elektriciteit, biedt volgens de Ombudsman namelijk enkel soelaas op korte termijn. De e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.