Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Interview
‘Nederland blinkt er niet in uit om zich publiekelijk hard te maken tegen mensenhandel’, stelt Conny Rijken teleurgesteld vast. Zij is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen.
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 2 december 2022 om 20:00 aangepast 10:33
Conny Rijken: ‘Geld is belangrijker dan de mens, zeker als het gaat om arbeidsmigranten.’
Conny Rijken: ‘Geld is belangrijker dan de mens, zeker als het gaat om arbeidsmigranten.’ beeld Guus Schoonewille

Voor sommigen lijkt het een ver-van-mijn-bedshow, maar ook in Nederland komt het voor dat mensen slachtoffer worden van uitbuiting. Op het werk bijvoorbeeld, of als slachtoffer van een pooier. Het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) ontving vorig jaar 791 meldingen van slachtoffers. Het gemiddelde ligt sinds 2011 op 1208 per jaar. Omdat veel van deze praktijken zich onder de radar afspelen, is het lastig te zeggen hoeveel mensen er precies slachtoffer zijn, weet Conny Rijken. 

Zij trad op 1 september aan als de vierde rapporteur van het instituut nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Haar taak is de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen te onderzoeken. Ze evalueert het bele..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’

Afbeelding

'Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming'

Veel mensen weten dat het broeikasgas methaan uit de ontdooiende permafrost vrijkomt. Minder bekend is dat het ook in Nederland ontsnapt uit vervuilde sloten en meren.

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Ouders voelen zich niet gehoord bij rechter

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord. Om kinderen en hun ouders in zaken over bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen betere rechtsbescherming te bieden, moeten jeugdrechters zich actiever en nieuwsgieriger opstellen.

Afbeelding

Op de foto met prinses Amalia op Curaçao: 'Ik was echt aan het azen op Amalia, omdat ik haar geweldig vind'

Kroonprinses Amalia maakt haar officiële debuut op Curaçao. Ze wordt samen met haar ouders ontvangen met Curaçaose vlaggetjes, muziek en poëzie. Maar er klinkt ook kritiek. ‘Wat is die kennismaking als we geen gelijkwaardige partners zijn?’