Verpleegkundigen die ín het verpleeghuis wonen: ‘Bij woonstichtingen kom ik nergens voor in aanmerking’

Reportage
Aan betaalbare woningen en verplegingspersoneel is een tekort. Ouderenzorgorganisatie Warande wil in Zeist die problemen oplossen met een goedkope kamer voor verpleegkundigen, in het verpleeghuis. ‘Met muziek luisteren moet ik nu een beetje rekening houden met mijn onderburen.’
Wies de Gruijter / vk
vrijdag 2 december 2022 om 12:42
Pascal Boonstra richt in verpleeghuis Heerewegen in Zeist zijn slaapkamer in.
Pascal Boonstra richt in verpleeghuis Heerewegen in Zeist zijn slaapkamer in. beeld Marcel van den Bergh

Zeist

Op het eerste gezicht lijkt het nieuwe onderkomen van leerlingverpleegkundige Pascal Boonstra (22) niet af te wijken van een normaal studentenhuis. Er staat een bed, een bank, een kledingrek, twee professionele studiospeakers en in de vensterbank ligt een geopende zak chips.

Een kijkje in de badkamer doet anders vermoeden: in de douchecabine hangt een opklapbaar stoeltje, en de gaten in de tegels aan weerszijden van de wc herinneren aan de toiletbeugels die Boonstra gisteren van de muur heeft geschroefd. De besteklades in de gemeenschappelijke keuken verderop in de gang zijn met veiligheidshaakjes afgesloten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.