‘Het is niet normaal dat je als vrouwelijke journalist wordt bedreigd’

Nieuws
Acht op de tien vrouwelijke journalisten hebben wel eens te maken gehad met bedreiging, agressie of intimidatie. Vaak gebeurt dit online.
Rick Moeliker
vrijdag 2 december 2022 om 01:58 aangepast 09:49
Veel van de bedreigingen waarmee vrouwelijke journalisten te maken krijgen vindt online plaats.
Veel van de bedreigingen waarmee vrouwelijke journalisten te maken krijgen vindt online plaats. anp / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Amsterdam

Dat journalisten vaker met agressie hebben te maken, is inmiddels geen nieuws meer. Maar in hoeverre het daarbij uitmaakt of je als journalist nu man of vrouw bent, was nog niet eerder onderzocht. Die handschoen is de afgelopen maanden opgepakt door PersVeilig, een gezamenlijk project van onder meer de Nederlandse beroepsorganisatie voor journalisten en de politie. 

Bijna driehonderd vrouwelijke journalisten werkten mee aan het onderzoek, en daaruit blijkt niet alleen dat veel van hen wel eens te maken hebben gehad met agressie, maar ook dat dit in veel gevallen hun werk negatief beïnvloed. Dit gaat om 77 procent van de vrouwelijke journalisten, terwijl wanneer je het aan alle Nederlandse journalisten zou vragen dit om ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.