‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Reportage
Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. Ze trekken eropuit om kinderen met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen op te zoeken. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’
Annelies Buit
zaterdag 3 december 2022 om 18:30
Anir (9) speelt in de bus: ‘Dit is mijn eigen plekje. En de kussens zijn lekker zacht.’
Anir (9) speelt in de bus: ‘Dit is mijn eigen plekje. En de kussens zijn lekker zacht.’ beeld Joost Hoving

Den Haag

‘Ik heb een trapje voor je, dan kun je makkelijker instappen.’ Kinderpsychiater Corine van Vliet trekt een keukentrapje achter de bestuurdersstoel vandaan. ‘Nee, het lukt wel’, reageert Giovanni (15) en hij hijst zichzelf achterin de bestelbus. De binnenkant van de bus is omgebouwd tot behandelkamer. Rondom een witte rechthoekige tafel staan zeegroene stoffen banken. De wanden zijn van grijs vilt en de kastjes van hout. Speltherapeut Clarie Dekker zit al klaar en Giovanni neemt plaats tegenover haar. Op de tafel ligt het eerste deel van het boek dat hij aan het schrijven is, naast een grote bak met pennen en stiften. ‘Gaan we weer verder met het verhaal?’ vraagt Dekker. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.

Afbeelding

Elke dag worden vier verpleegkundigen freelancer. 'Het is natuurlijk de wereld op z'n kop'

Het aantal verpleegkundigen dat als zelfstandige aan de slag gaat, is in vijf jaar tijd verdriedubbeld, zo blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij het handelsregister.