‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Reportage
Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. Ze trekken eropuit om kinderen met een licht verstandelijke beperking en psychische problemen op te zoeken. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’
Annelies Buit
zaterdag 3 december 2022 om 18:30
Anir (9) speelt in de bus: ‘Dit is mijn eigen plekje. En de kussens zijn lekker zacht.’
Anir (9) speelt in de bus: ‘Dit is mijn eigen plekje. En de kussens zijn lekker zacht.’ beeld Joost Hoving

Den Haag

‘Ik heb een trapje voor je, dan kun je makkelijker instappen.’ Kinderpsychiater Corine van Vliet trekt een keukentrapje achter de bestuurdersstoel vandaan. ‘Nee, het lukt wel’, reageert Giovanni (15) en hij hijst zichzelf achterin de bestelbus. De binnenkant van de bus is omgebouwd tot behandelkamer. Rondom een witte rechthoekige tafel staan zeegroene stoffen banken. De wanden zijn van grijs vilt en de kastjes van hout. Speltherapeut Clarie Dekker zit al klaar en Giovanni neemt plaats tegenover haar. Op de tafel ligt het eerste deel van het boek dat hij aan het schrijven is, naast een grote bak met pennen en stiften. ‘Gaan we weer verder met het verhaal?’ vraagt Dekker. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?