Ultrageheime ‘fronsende specht’ alleen voor Amerikanen

Nieuws
De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Northrop Grumman onthult vrijdag de B-21 Raider. Deze stealth bommenwerper wordt omschreven als ‘het meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd’.
Riekelt Pasterkamp
donderdag 1 december 2022 om 21:28
De B-21, het ‘meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd.’
De B-21, het ‘meest geavanceerde militaire vliegtuig ooit gebouwd.’ beeld Northrop Grumman

Amsterdam

De presentatie van het nieuwe vliegtuig is met veel geheimzinnigheid omgeven. Een zwart doek onttrekt op de website van Northrop de nieuwe B-21 Raider nog aan het zicht. Bij de fysieke presentatie vrijdag in Palmdale, in de woestijn van Californië, is slechts een beperkt aantal genodigden aanwezig. Medewerkers van de fabriek in Palmdale moeten zwijgen over wat ze precies doen.

Het is voor het eerst in bijna 35 jaar dat de Amerikaanse luchtmacht weer een nieuwe strategische bommenwerper voor de lange afstand krijgt. De B-21 vervangt de vloot B-2 Spirit-bommenwerpers. Het toestel, waarvan er naar verwachting honderd worden gebouwd, krijgt de taak om overal ter wereld precisieaanvallen uit te voeren. Dit kan z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.