Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Nieuws
Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen (26 procent) voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen zoals een angststoornis, depressie, problematisch alcohol- of drugsgebruik of ADHD. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.
Kaya Bouma / vk
donderdag 1 december 2022 om 03:22 aangepast 06:58
Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen.
Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. beeld anp / Lex van Lieshout

Den Haag

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Dit zogeheten Nemesis-onderzoek naar de psychische gesteldheid van Nederlanders loopt al sinds de jaren negentig. Het is voor het eerst dat de onderzoekers een toename zien van psychische aandoeningen.

Vooral jongvolwassenen kampen daar vaak mee. In de groep 18- tot 24-jarigen had bijna 40 procent de afgelopen twaalf maanden een psychische aandoening, volgens de criteria van psychiatrisch handboek DSM. Onder gepensioneerden komen dit soort problemen aanzienlijk minder vaak voor: bijna 14 procent in de leeftijdsgroep 65 tot 75 jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.