Steeds meer Nederlanders kampen met psychische aandoeningen als depressie of angststoornis

Nieuws
Een groeiende groep Nederlanders kampt met psychische problemen. Een kwart van de volwassenen (26 procent) voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen zoals een angststoornis, depressie, problematisch alcohol- of drugsgebruik of ADHD. Twaalf jaar geleden ging het nog om 17 procent.
Kaya Bouma / vk
donderdag 1 december 2022 om 03:22 aangepast 06:58
Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen.
Een kwart van de volwassenen voldeed afgelopen jaar aan de criteria voor een of meerdere psychische aandoeningen. beeld anp / Lex van Lieshout

Den Haag

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Dit zogeheten Nemesis-onderzoek naar de psychische gesteldheid van Nederlanders loopt al sinds de jaren negentig. Het is voor het eerst dat de onderzoekers een toename zien van psychische aandoeningen.

Vooral jongvolwassenen kampen daar vaak mee. In de groep 18- tot 24-jarigen had bijna 40 procent de afgelopen twaalf maanden een psychische aandoening, volgens de criteria van psychiatrisch handboek DSM. Onder gepensioneerden komen dit soort problemen aanzienlijk minder vaak voor: bijna 14 procent in de leeftijdsgroep 65 tot 75 jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.