‘Niet iedereen met een mentale aandoening heeft hulp nodig. Dat is ook niet reëel om te verwachten’

Interview
Steeds meer Nederlanders kampen met psychische problemen, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Dat het aantal psychische aandoeningen gestegen zou zijn, hadden onderzoekers Annemarie Luik en Margreet ten Have wel vermoed. Maar dat het zo hard zou gaan? Dat inmiddels bijna de helft van de Nederlandse bevolking een keer in zijn of haar leven voldeed aan de criteria voor een psychische aandoening als een depressie of angststoornis? Daar keken ze toch wel van op.
Kaya Bouma / vk
donderdag 1 december 2022 om 05:00 aangepast 08:40
Dat inmiddels bijna de helft van de Nederlandse bevolking een keer in zijn of haar leven voldeed aan de criteria voor een psychische aandoening, daar keken ze toch wel van op.
Dat inmiddels bijna de helft van de Nederlandse bevolking een keer in zijn of haar leven voldeed aan de criteria voor een psychische aandoening, daar keken ze toch wel van op. beeld Freek van den Bergh

 Annemarie Luik: ‘Het zijn schokkende getallen, ontzettend veel mensen hebben last.’ Margreet ten Have: ‘Hier moeten we iets mee als maatschappij.’

Annemarie Luik en Margreet ten Have, allebei onderzoeker voor het Trimbos-instituut, werkten de afgelopen jaren aan het langlopende Nemesis-onderzoek, dat in kaart brengt hoe vaak psychische aandoeningen voorkomen onder volwassenen. Het onderzoek loopt al sinds de jaren negentig, maar doordat de vragenlijsten begin deze eeuw flink veranderd zijn, is een betrouwbare vergelijking het best mogelijk over de afgelopen twaalf jaar.

Het aantal psychische aandoeningen is snel gegroeid sinds die tijd, concluderen de onderzoekers. Vooral jongvolwassenen (tot 35 jaar) worstelen vaak met mentale problemen.

Maa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.