Hoe maak je excuses voor het slavernijverleden? ‘Je kunt het boek niet eenzijdig sluiten’

Achtergrond
De aangekondigde excuses voor het Nederlandse slavernijverleden zijn met kritiek ontvangen, zowel in Nederland als in de voormalige kolonies. Hoe komt dat? En hoe kan het kabinet het toch nog goed doen? ‘De Nederlandse regering moet met nazaten overleggen.’
Maarten Albers / vk
woensdag 30 november 2022 om 20:15 aangepast 06:18
Tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden. Premier Mark Rutte gaat op 19 december excuses aanbieden voor de rol van de Nederlandse regering bij dat verleden.
Tijdens de nationale herdenking van het Nederlands slavernijverleden. Premier Mark Rutte gaat op 19 december excuses aanbieden voor de rol van de Nederlandse regering bij dat verleden. beeld anp / Koen van Weel

Vorige week lekte uit dat de Nederlandse regering van plan is excuses aan te bieden voor haar rol in het Nederlandse slavernijverleden. Op 19 december doet premier Mark Rutte dat in Nederland; andere bewindslieden bezoeken Suriname en het Caribische deel van het Koninkrijk om daar de boodschap over te brengen, al is dit nog niet officieel bevestigd. Betrokken organisaties zijn verrast en voelen zich niet gehoord.

‘Dit is een eenzijdige Nederlandse actie, met een groot risico op mislukking’, aldus Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, in de Surinaamse krant De Ware Tijd. ‘Dit is voorbarig. Ik weet niet wat voor haast deze Nederlanders plotseling hebben.’

stappen overgeslagenOok van Curaçao klinkt kritiek. ‘Na..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.