Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Achtergrond
Ontwerper Suseela Gorter bedacht een duurzaam alternatief voor de kerstboom: een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden. Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm.
Petra Noordhuis
donderdag 1 december 2022 om 03:00 aangepast 13:43
Suseela Gorter bij haar kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-lichtjes en kerstballen kunt spelden.
Suseela Gorter bij haar kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-lichtjes en kerstballen kunt spelden. beeld tiny-trees.nl

‘Ik liep een keer in januari op straat en zag een berg kerstbomen naast de vuilcontainer liggen. Het klinkt wat dramatisch, maar ik vond het heel erg dat die bomen daar zo lagen. Een middelmaat kerstboom is in tien, twaalf jaar tijd naald voor naald gegroeid. Hij is een paar weken het stralende middelpunt van de huiskamer en dan wordt hij op straat gegooid; bedankt en de groetjes.’ 

‘Ik houd heel erg van mooie dingen ontwerpen, maar steeds nieuwe spullen kopen, is heel slecht voor het klimaat’

Suseela Gorter ontwierp een duurzaam alternatief: een kerstboomwandkleed dat een leven lang mee kan. Een bewaarboom dus in plaats van een wegwerpboom. Het besef dat we raar omgaan met kerstbomen, drong langzaam tot haar door. ‘Ik ben met ke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.