Deze ontwerper bedacht een alternatief voor de wegwerpboom: een kerstboom voor aan de muur

Achtergrond
Ontwerper Suseela Gorter bedacht een duurzaam alternatief voor de kerstboom: een kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-kerstlichtjes en kerstballen kunt spelden. Vijf jaar geleden werd ze er nog meewarig om aangekeken, nu loopt het storm.
Petra Noordhuis
donderdag 1 december 2022 om 03:00 aangepast 13:43
Suseela Gorter bij haar kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-lichtjes en kerstballen kunt spelden.
Suseela Gorter bij haar kerstboomwandkleed waarop je zelf LED-lichtjes en kerstballen kunt spelden. beeld tiny-trees.nl

‘Ik liep een keer in januari op straat en zag een berg kerstbomen naast de vuilcontainer liggen. Het klinkt wat dramatisch, maar ik vond het heel erg dat die bomen daar zo lagen. Een middelmaat kerstboom is in tien, twaalf jaar tijd naald voor naald gegroeid. Hij is een paar weken het stralende middelpunt van de huiskamer en dan wordt hij op straat gegooid; bedankt en de groetjes.’ 

‘Ik houd heel erg van mooie dingen ontwerpen, maar steeds nieuwe spullen kopen, is heel slecht voor het klimaat’

Suseela Gorter ontwierp een duurzaam alternatief: een kerstboomwandkleed dat een leven lang mee kan. Een bewaarboom dus in plaats van een wegwerpboom. Het besef dat we raar omgaan met kerstbomen, drong langzaam tot haar door. ‘Ik ben met ke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.