Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Nieuws
Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van VWS. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.
Tonie Mudde / vk
woensdag 30 november 2022 om 16:42
Een jongetje met een geluiddempende koptelefoon in Den Bosch.
Een jongetje met een geluiddempende koptelefoon in Den Bosch. beeld anp / Rob Engelaar

Omgerekend komt deze stap neer op een halvering van de geluidsenergie die de oren te verwerken krijgen. In de Gezondheidsraad zitten experts op een bepaald terrein die samen de laatste wetenschappelijke inzichten in kaart brengen, om zo te komen tot een gezaghebbend advies. Adviezen van de Gezondheidsraad worden vaak overgenomen door het kabinet.

Aanleiding voor het nieuwste advies is onder meer een Rotterdams onderzoek onder ruim 3.300 kinderen tussen de 9 en 11 jaar. Hieruit blijkt dat 1 op de 7 al op die leeftijd beginnend gehoorverlies heeft en bijvoorbeeld bepaalde hoge frequenties niet goed kan horen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?