Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Nieuws
Doet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht, oordeelde de Raad van State woensdag.
Hanke van den Broek
woensdag 30 november 2022 om 14:18
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. beeld anp - pronews

In de Tijdelijke wet opschorting dwangsommen IND is vastgelegd dat de overheid geen dwangsom hoeft te betalen aan asielzoekers die langer dan zes maanden - de wettelijke termijn - moeten wachten op een asielbesluit. De wet werd in 2020 aangenomen omdat de IND door personeelstekorten een grote achterstand had in de behandeling van asielverzoeken. In veel procedures werd niet op tijd een besluit genomen, waardoor de dienst enorme bedragen aan dwangsommen betaalde.

De hoogste bestuursrechter oordeelt nu dat het afschaffen van de rechterlijke dwangsom in strijd is met het Europees recht, omdat het asielzoekers berooft van een ‘effectief middel’ om de IND aan te sporen een besluit te nemen. Een rechter moet kunnen oordelen dat de ove..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?