‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Nieuws
Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan. De NCTV waarschuwde dinsdag dat Nederlanders nauwelijks zijn voorbereid op een ramp. De aanschaf van een noodpakket moet ze in staat stellen zichzelf 48 uur in leven te houden.
Hessel von Piekartz / vk
woensdag 30 november 2022 om 03:22
Pieter-Jaap Aalbersberg
Pieter-Jaap Aalbersberg beeld anp / Guus Schoonewille

Den Haag

Het is een oproep die eerder doet denken aan de tijd van de Koude Oorlog, toen menig huishouden nog wel een voorraad voedsel of ander noodmateriaal had liggen voor het geval een (kern)ramp Nederland zou treffen. Inmiddels zal er bij veel Nederlanders niet eens een extra fles water in de kast liggen.

Onverstandig, vindt coördinator Pieter-Jaap Aalbersberg, die zijn bezorgdheid dinsdag uitte in een interview met het AD. De waarschuwing is overigens niet eens direct een gevolg van de Russische invasie in Oekraïne, waar de samenleving de afgelopen tijd hevig ontwricht raakte door Russische bombardementen op het energienet. Volgens Aalbersberg moet Nederland vooral rekening houden met een cyberaanval. Uit een rapport van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.