Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Achtergrond
Hoe komen Nederlanders de winter door, nu de energieprijzen hoog zijn? In de serie ‘Dure winter’ volgt het Nederlands Dagblad een aantal huishoudens. Vandaag: Annie Snieder (76) uit Groningen.
Rick Moeliker
woensdag 30 november 2022 om 14:44
Annie Snieder
Annie Snieder beeld Duncan Wijting

‘Ik ben zo dankbaar.’ Met een grote glimlach steekt Annie Snieder de sleutel in het slot van haar sociale huurwoning in de Groningse wijk Vinkhuizen. ‘Laatst kreeg ik zomaar achthonderd euro van de gemeente. Ik had er helemaal niet om gevraagd, ik weet niet eens hoe dat moet. Als er iets op de computer moet gebeuren is er altijd iemand die mij komt helpen.’

Het blijkt een toeslag te zijn om de hogere energierekening te kunnen betalen. ‘Maar ik heb nog een vast contract tot februari. Ik vond het best bijzonder, want ik moet eerlijk zeggen dat ik soms best een beetje jaloers was op mensen die weten hoe je een voordelig energiecontract kan afsluiten, en nu blijk ik precies het goede contract te hebben. Dus denk ik nu: prijs God!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Micha Nederland sluit zich aan bij blokkade A12. 'Dit voelt als onrecht waar we tegen op moeten staan'

De arrestatie van zes klimaatactivisten leidt ertoe dat ook Micha Nederland zaterdag mee demonstreert bij de A12. Niet eerder toonde de christelijke organisatie zich zo activistisch. 'We kunnen nu niet stil blijven.'

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?