Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Achtergrond
Het aantal (jonge) patiënten in Nederland met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. Hoewel de huidziekte een hardnekkig probleem vormt, zijn niet alle huisartsen er even goed mee bekend. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.
Wies de Gruijter / vk
dinsdag 29 november 2022 om 19:07 aangepast 20:42
Joost (midden), student in Delft, heeft schurft gehad.
Joost (midden), student in Delft, heeft schurft gehad. beeld Daniel Rosenthal
Student Student: achtergrond

Delft

Kan niet missen, dacht de Delftse student Joost (22) toen hij en zijn toenmalige vriendin vorige winter opeens jeukende rode bultjes op hun huid ontdekten - dit was schurft. Maar de studentenhuisarts wuifde zijn zorgen weg en deed het probleem af als droge huid. Na twee maanden was de uitslag nog niet weg en de jeuk zo erg dat Joost, die uit privacyoverwegingen niet met zijn achternaam in de krant wil, soms nachtenlang niet sliep. ‘Ik wilde mijn vel eraf scheuren’, zegt hij.

Het was toch schurft, constateerde zijn huisarts tijdens een tweede consult. De vettige zalf die Joost in eerste instantie moest smeren tegen een droge huid had de omstandigheden extra comfortabel gemaakt voor de schurftmijt die zich onder zijn huid had verschans..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?