Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Nieuws
Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen, om ook op lange termijn te kunnen blijven bestaan.
Petra Noordhuis
dinsdag 29 november 2022 om 18:46
Een kind heeft zwemles in een overdekt zwembad. Dankzij een noodfonds kunnen de openbare zwembaden in Nederland open blijven.
Een kind heeft zwemles in een overdekt zwembad. Dankzij een noodfonds kunnen de openbare zwembaden in Nederland open blijven. beeld anp / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) waarschuwde in september dat bijna één op de drie openbare zwembaden nog voor het eind van het jaar zou moeten sluiten. Het kabinet heeft inmiddels 207 miljoen euro voor de zwembaden gereserveerd. Dat is een tegemoetkoming in hun energiekosten voor 2022 en 2023.

Dit is vooralsnog genoeg om zwembaden te helpen, zei sportminister Conny Helder maandag tijdens de behandeling van de sportbegroting. De Tweede Kamer liet blijken er niet gerust op te zijn. ‘Die 207 miljoen euro is niet genoeg, maar het gaat wel een eind helpen’, zegt directeur André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). ‘De situatie is moeilijk en ingewikkeld, maar ik heb geen aanwijzingen dat er binnenkort zwembad..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.