Steeds meer jongeren leven op straat, hoe kan dat?

Achtergrond
Jongeren verliezen steeds vaker het dak boven hun hoofd. Een groot probleem, vindt het Leger des Heils. ‘Op straat kun je niet leven, alleen overleven.’
Aliene Boele
dinsdag 29 november 2022 om 03:23
'Het grootste probleem is het gebrek aan betaalbare woningen'
'Het grootste probleem is het gebrek aan betaalbare woningen' beeld anp / Robin Utrecht

Amersfoort

Wat is er aan de hand?

Het Leger des Heils, een organisatie die dak- en thuislozen opvangt, telde afgelopen zomer 6016 daklozen. Vorig jaar ging het om 4876 mensen. Dat is een toename van ruim 23 procent. Het aantal jonge daklozen, van 18 tot 22 jaar oud, steeg met zo’n 50 procent. Het Leger des Heils vreest dat de werkelijke aantallen nog hoger zijn, omdat lang niet iedereen in beeld is bij de opvangorganisaties.

Waarom raken jongeren dakloos?

Niet alleen door de financiële crisis. Het gaat vaak mis bij de overgang tussen jeugdzorg en hulp aan volwassenen, zegt Menno de Boer, woordvoerder van het Leger des Heils. ‘Als jongeren achttien jaar w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.