Steeds meer jongeren leven op straat, hoe kan dat? Zeven vragen en antwoorden

Achtergrond
Jongeren verliezen steeds vaker het dak boven hun hoofd. Een groot probleem, vindt het Leger des Heils. ‘Op straat kun je niet leven, alleen overleven.’ Is er een oplossing?
Aliene Boele
maandag 28 november 2022 om 19:59 aangepast 07:08
'Het grootste probleem is het gebrek aan betaalbare woningen'
'Het grootste probleem is het gebrek aan betaalbare woningen' beeld Anp / Robin Utrecht
Student Student: achtergrond

Wat is er aan de hand?

Het Leger des Heils, een organisatie die dak- en thuislozen opvangt, telde afgelopen zomer 6016 daklozen. Vorig jaar ging het om 4876 mensen. Dat is een flinke toename van ruim 23 procent. 

Het aantal jonge daklozen, van 18 tot 22 jaar oud, steeg met zo’n 50 procent. Het Leger des Heils vreest dat de werkelijke aantallen nog hoger zijn, omdat lang niet iedereen in beeld is bij de opvangorganisaties.

Waarom raken jongeren dakloos?

Het is niet alleen de financiële crisis waardoor jongeren dakloos raken. Volgens het Leger des Heils gaat het vaak mis bij de overgang tussen jeugdzorg en hulp aan volwassenen. ‘Als jongeren achttien jaar worden, stopt ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Vijf vragen over de HPV-vaccinatie: 'Is vaccineren nodig als je monogaam leeft of maagd bent?'

Ruim twee miljoen jongeren tussen 18 en 27 jaar hebben van de overheid een uitnodiging gehad zich alsnog te laten vaccineren tegen HPV. Dit virus kan kanker veroorzaken. Wat moet je hierover weten?