Vrijwilligerswerk voor asielzoekers dreigt te verdwijnen: ‘Sluit hen niet weer op in het azc’

Reportage
De Meedoenbalies in het azc helpen asielzoekers aan vrijwilligerswerk, zoals Chadi uit Syrië. Maar die balies dreigen te moeten sluiten. ‘Elk jaar is de financiering weer onzeker. Dat beperkt de impact die ik kan hebben.’
Hanke van den Broek
maandag 28 november 2022 om 03:21 aangepast 17:12
De Syrische asielzoeker Chadi met Greet (86). ‘Ik vind het fijn dat ik kan zorgen dat ze het naar hun zin hebben.’
De Syrische asielzoeker Chadi met Greet (86). ‘Ik vind het fijn dat ik kan zorgen dat ze het naar hun zin hebben.’ beeld Martin Waalboer

Amsterdam

Het ruikt naar soep in de ruimte van Stichting Mantelzorg & Dementie. De groep heeft net geluncht, Wies (84) staat zingend af te wassen in de keuken. De andere drie dames en twee heren die vandaag naar de dagbesteding in Amsterdam-West zijn gekomen, zijn wel in voor een rustig potje sjoelen. Chadi (28) - een Syrische jongen met grijze kabeltrui en verlegen glimlach - staat al klaar om de sjoelbak tevoorschijn te halen.

Het is zijn eerste dag op deze groep van mensen met beginnende dementie, maar daar is weinig van te merken. ‘Bravo’ en ‘heel mooi’, moedigt hij de sjoelende spelers aan. Hij springt overal bij door koffie te schenken, sjoelstenen op te stapelen, mannen en vrouwen in hun jassen te helpen en bij hun rollators te ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.