Mannen en vrouwen samen in opvang huiselijk geweld. ‘Ik ben blij dat ik aan mezelf kan werken’

Reportage
Ondanks een landelijk tekort aan opvangplekken voor mensen die te maken krijgen met huiselijk geweld, zijn er ook lichtpuntjes. Bij de organisatie Kadera in Zwolle blijkt dat de opvang van vrouwen én mannen prima samen kan gaan.
Marco van den Berg
maandag 28 november 2022 om 03:20 aangepast 09:20
Cliënten van Kadera in Zwolle koken en eten samen: 'We willen in een veilige omgeving het contact tussen mannen en vrouwen zo snel mogelijk normaliseren.’
Cliënten van Kadera in Zwolle koken en eten samen: 'We willen in een veilige omgeving het contact tussen mannen en vrouwen zo snel mogelijk normaliseren.’ beeld Dick Vos

Zwolle

Terwijl Mira een hoge pan met water opzet voor de witte rijst, snijdt haar begeleidster Anne de kip in stukjes. Het is nog vroeg in de avond. In de keuken van dit wijkcentrum in Zwolle hangt een heerlijke geur van verse basilicum. Mira en Anne gniffelen over de hoeveelheid kip; er is veel te ruim ingekocht voor de pakweg vijftien eters. 

‘Joh, wat overblijft komt morgen wel op’, lacht Caroline. Net als Anne is zij begeleider bij Kadera; een organisatie die mannen en jonge moeders opvangt na huiselijk geweld. Zwolle is een van de zes plekken in Nederland met een mannenopvang. En de enige met een gecombineerde opvang van zowel mannen als vrouwen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.