Steeds minder jeugdloon

Nieuws
In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s.
Eduard Sloot
zaterdag 26 november 2022 om 03:22 aangepast 08:23
beeld istock

Dat constateert vakbond FNV. In 2014 gold dit nog voor ruim de helft (56 procent) van alle cao’s. Volgens de vakbond is afschaffing van de jeugdlonen ‘een gestage trend in steeds meer cao’s’. Dit jaar werden onder meer bij Ikea, de Rijksoverheid, en de Nederlandse Spoorwegen het jeugdloon afgeschaft, aldus de vakbond. Eerder al verdween het jeugdloon in de meeste zorg-cao’s. Door het afschaffen van de jeugdschalen gaan jongeren van 18 of 19 jaar met een fulltime baan er ‘vele honderden euro’s per maand’ op vooruit, aldus FNV. Volgens de vakbond is dat ‘in deze dure tijd’ hard nodig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.