Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

Achtergrond
De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken. Fruittelers zijn boos: ook puur en onbewerkt vruchtensap valt namelijk onder het verhoogde tarief. Is sap wel gezonder dan frisdrank?
Maarten Albers / vk
zaterdag 26 november 2022 om 05:30
Fabrikanten van ‘puur sap’ willen niet onder de suikertaks vallen.
Fabrikanten van ‘puur sap’ willen niet onder de suikertaks vallen. beeld anp / Egbert Hartman

Amsterdam

In 2020 blokkeerde de voedselindustrie een eerste voorstel, maar in het huidige kabinet zetten staatssecretarissen Maarten van Ooijen (Gezondheidsbevordering) en Marnix van Rij (Fiscaliteit) het plan door. Het doel daarvan is volgens een woordvoerder van Van Rij ‘budgettair’: 300 miljoen euro extra belastinginkomsten. ‘Daarnaast streeft het kabinet ernaar gezonde keuzes te stimuleren én ongezonde keuzes te ontmoedigen.’

‘Frisdranken zijn een van de belangrijkste bronnen van onnodige suikers’, zegt Wilma Waterlander, universitair docent publieke gezondheid bij het Amsterdam UMC. ‘Belastingverhoging is een effectief middel gebleken om de consumptie te verminderen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.