Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Analyse
Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband. Schuld van het gajes (volk) kan het individu overstijgen.
Sjirk Kuijper
vrijdag 25 november 2022 om 12:57
Sjirk Kuijper: 'Collectieve schuld, zoals een groepsmisdrijf of lidmaatschap van een criminele organisatie, is juridisch complex.'
Sjirk Kuijper: 'Collectieve schuld, zoals een groepsmisdrijf of lidmaatschap van een criminele organisatie, is juridisch complex.' beeld Dick Vos

‘Groepsgeweld, waarin ieders aandeel heeft bijgedragen aan de ernstige gevolgen.’ De vonnissen in de ‘Mallorcazaak’ leggen verrassend veel nadruk op de collectieve schuld.
Een groep Hilversummers (‘keurige jongens uit het Gooi’ of ‘kakkers’ volgens media) ging als één dolleman tekeer op de uitgaansboulevard van Mallorca. Er vielen enkele slachtoffers, en een van hen overleed later aan hoofdletsel. Van slechts een van de acht veroordeelden werd bewezen dat hij een van de dodelijke trappen heeft uitgedeeld. Toch viel juist zijn straf lager uit dan de eis van het OM (geen tien jaar, maar zeven).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.