Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Achtergrond
Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’
Ilse Brandemann
vrijdag 25 november 2022 om 10:43 aangepast 18:29
'Net zoals iedereen zijn christenen ook gevoelig voor wantrouwen in tijden van crisis en onzekerheid. Maar we moeten niet te snel generaliseren.'
'Net zoals iedereen zijn christenen ook gevoelig voor wantrouwen in tijden van crisis en onzekerheid. Maar we moeten niet te snel generaliseren.' beeld anp / Ramon van Flymen.

Den Haag 

‘Sommigen zeggen dat het World Economic Forum (WEF) past bij het beeld van het bijbelboek Openbaring, dat er controle wordt uitgeoefend op iedereen. Dat je een chip in je hand krijgt, betekent in hun ogen dat je gecontroleerd wordt door dé antichrist, een wereldmacht. Dat is één van de extreme verhalen die ik hoorde’, zegt cultuursocioloog Anneke Pons. 

‘Waarom sommige reformatorische christenen gevoelig zijn voor complottheorieën, daar wilde ik onder andere antwoord op hebben’, zegt Pons. Zaterdag deelt ze de bevindingen van haar onderzoek op het Dutch Bible Belt Network. Preken in reformatorische kerken wijst Pons aan als één van de oorzaken van een sterk wantrouwen richting de overheid, wat kan resulteren in complotd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.