Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Achtergrond
Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’
Ilse Brandemann
vrijdag 25 november 2022 om 10:43 aangepast 18:29
'Net zoals iedereen zijn christenen ook gevoelig voor wantrouwen in tijden van crisis en onzekerheid. Maar we moeten niet te snel generaliseren.'
'Net zoals iedereen zijn christenen ook gevoelig voor wantrouwen in tijden van crisis en onzekerheid. Maar we moeten niet te snel generaliseren.' beeld anp / Ramon van Flymen.

Den Haag 

‘Sommigen zeggen dat het World Economic Forum (WEF) past bij het beeld van het bijbelboek Openbaring, dat er controle wordt uitgeoefend op iedereen. Dat je een chip in je hand krijgt, betekent in hun ogen dat je gecontroleerd wordt door dé antichrist, een wereldmacht. Dat is één van de extreme verhalen die ik hoorde’, zegt cultuursocioloog Anneke Pons. 

‘Waarom sommige reformatorische christenen gevoelig zijn voor complottheorieën, daar wilde ik onder andere antwoord op hebben’, zegt Pons. Zaterdag deelt ze de bevindingen van haar onderzoek op het Dutch Bible Belt Network. Preken in reformatorische kerken wijst Pons aan als één van de oorzaken van een sterk wantrouwen richting de overheid, wat kan resulteren in complotd..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De levers van veel Nederlanders zijn te vet en dat is niet altijd zonder gevaar. Hoe kun je dit voorkomen?

1 op de 3 Nederlanders heeft een te vette lever, maar veel mensen merken daar niet veel van. Toch is het belangrijk erop te letten en ellende is relatief simpel te voorkomen, zegt onderzoeker Laurens van Kleef.

Afbeelding

Protestdag eindigt met 'actiemaal' in de arrestantenbus. 'Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?'

De activisten van Christian Climate Action hebben zaterdag tijdens de blokkade op de A12 in Den Haag het ‘actiemaal’ gevierd, sommigen in de arrestantenbus.

Afbeelding

Verjaardagsbox is uitkomst voor gezin in financiële nood. 'Mijn kind was heel happy met wat ze kreeg'

De verjaardag van een kind kan ouders met financiële problemen veel stress geven. Stichting Jarige Job deelt daarom verjaardagsboxen uit aan gezinnen in armoede, sinds kort ook voor tieners.

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van 's werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.