87.500 stuks medicijnen in de afvalbak: zo gaat het ziekenhuis in Heerenveen de verspilling te lijf

Reportage
Ziekenhuizen gooien enorme hoeveelheden verstrekte medicijnen ongebruikt weg. De apothekers van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen zijn succesvol in actie tegen de verspilling gekomen.
Ellen de Visser / vk
vrijdag 25 november 2022 om 02:00 aangepast 06:12
Apotheker Minke Jongsma (links) en Rixt van der Valk (coördinator milieu en energie) op de apotheekafdeling van het ziekenhuis Tjongerschans.
Apotheker Minke Jongsma (links) en Rixt van der Valk (coördinator milieu en energie) op de apotheekafdeling van het ziekenhuis Tjongerschans. beeld Raymond Rutting

Heerenveen

Paracetamol, pijnstillers, maagzuurremmers, antibiotica: aan het einde van iedere werkdag verdwenen in de apotheek van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen honderden ongebruikte pillen, ampullen en flacons in de afvalbak. Medicijnen die terugkomen, mogen niet worden hergebruikt omdat niet kan worden ingestaan voor de kwaliteit. Dat veroorzaakte toenemend ongemak bij de medewerkers van de apotheek. ‘We zijn thuis allemaal druk bezig met recyclen en dan gooien we op ons werk zoveel weg’, zegt ziekenhuisapotheker Minke Jongsma.

Cijfers over afgedankte medicijnen in het ziekenhuis zijn nog schaars. Onderzoek richt zich vooral op dure kankermedicijnen in (vooral) academische ziekenhuizen. Logisch, zegt Jongsma, want dat gaat om mil..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’