Matthijs van Nieuwkerk heeft meer oog voor zichzelf dan voor de tijdgeest, en dat is hem fataal geworden

Achtergrond
In de rubriek Net als vroeger wordt vanuit de actualiteit van nu teruggeblikt naar de actualiteit van toen. Vandaag: misstanden bij De Wereld Draait Door.
Willem Bouwman
donderdag 24 november 2022 om 18:20 aangepast 25 november 2022 09:10
Matthijs van Nieuwkerk als presentator van DWDD.
Matthijs van Nieuwkerk als presentator van DWDD. beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Het artikel in de Volkskrant over de misstanden bij het tv-programma De Wereld Draait Door bevat een lange reeks pijnlijke fragmenten. Het pijnlijkste fragment gaat over een confrontatie van presentator Matthijs van Nieuwkerk met een geluidsman van het programma. Terwijl Van Nieuwkerk tegen zijn slachtoffer staat te razen, ‘alsof de duivel in hem kroop’, probeert de geluidsman wat terug te zeggen. Het lukt hem niet. Van Nieuwkerk wordt nog bozer en eist dat de geluidsman ‘meneer Van Nieuwkerk’ tegen hem zegt. ‘Jij had hier op je knieën moeten zitten, en moeten zeggen: sorry. Zég sórry meneer Van Nieuwkerk.’ Dan horen de omstanders tot hun verbijstering de geluidsman zeggen: ‘Sorry meneer Van Nieuwkerk’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’