Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Achtergrond
Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals die bij de redactie van De Wereld Draait Door heerste? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Sterker nog, bedrijven waar een cultuur is van vertrouwen en vrijheid, presteren beter. Hoe werkt dat?
Eline Kuijper
vrijdag 25 november 2022 om 10:49
De Wereld Draait Door dreef op het talent van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Waren zijn woede-uitbarstingen nodig om dat hoge niveau te halen?
De Wereld Draait Door dreef op het talent van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Waren zijn woede-uitbarstingen nodig om dat hoge niveau te halen? beeld Anp / Phil Nijhuis
Goed Werk

‘Dit programma maakt topsport op het scherpst van de snede’, reageerde NPO-baas Frans Klein toen De Nieuwe Revu meer dan tien jaar geleden schreef over het ‘dictatorschap van angst’ bij de redactie van De Wereld Draait Door. Ook voormalig hoofdredacteur van NRC, Peter Vandermeersch wees op de kwaliteit die het vernederende gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk zou opleveren. 

Nadat de Volkskrant vorige week een onthullend onderzoek publiceerde naar de angstcultuur bij het programma, schreef Vandermeersch op Twitter: ‘Veeleisend waren ze. Lastig. Moeilijk. Hard. Ontevreden soms. En daarom ook maakten ze beste tv van Lage Landen.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Menno begeleidt mensen bij hun re-integratie: ‘Hoe minder je doet, hoe minder je aankunt’

Mensen die door ziekte hun baan zijn kwijtgeraakt aan nieuw perspectief helpen. Dat is wat Menno van der Meer (51), directeur en arbeidsdeskundige bij Step by Step Priority, het liefst doet.

Afbeelding

Nog weinig animo voor opleiding werk en zingeving

De animo voor een nieuwe masteropleiding werk en zingeving speciaal voor werkenden is tot nu toe beperkt. Een andere opleiding over hetzelfde thema is bij gebrek aan animo zelfs geheel geschrapt.

Afbeelding

Door meer thuiswerken behoefte aan ander kantoor

Na de coronapandemie werken twee keer zo veel werknemers thuis als daarvoor.