In Groningen, Friesland en Drenthe is de overheid steeds vaker doelwit van extremisme

Nieuws
In de drie noordelijke provincies groeit het extremisme, wat meer incidenten veroorzaakt. Het extremisme is gericht tegen de overheid, ‘waarbij regelmatig kruisbestuiving plaatsvindt met extreemrechts’, stelt de Rijksuniversiteit Groningen na onderzoek in opdracht van de gemeente Groningen.
anp
woensdag 23 november 2022 om 20:25
In een weiland staat een tractor vast opgesteld waaraan een Nederlandse vlag omgekeerd wappert als protest tegen alle maatregelen tegen boeren.
ANP / Hollandse Hoogte / Anjo de Haan
In een weiland staat een tractor vast opgesteld waaraan een Nederlandse vlag omgekeerd wappert als protest tegen alle maatregelen tegen boeren. ANP / Hollandse Hoogte / Anjo de Haan beeld Anjo de Haan

Volgens de onderzoekers is er geen vaste groep, de opvattingen en organisatievormen zijn ‘fluïde’. Mensen bouwen online en in de echte wereld ‘losse sociale netwerken en gelegenheidscoalities’. Het extremisme in het noorden heeft te maken met het coronabeleid, stikstofmaatregelen en de opvang van asielzoekers, maar ook met regionale onderwerpen, zoals gaswinning en het plaatsen van windmolens. Zulke kwesties leiden tot ‘een breder gedeeld maatschappelijk ongenoegen’ en zijn een voedingsbodem voor ‘anti-Randstedelijke gevoelens’, aldus de universiteit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.