Nederlands bombardement met burgerdoden in Afghanistan was onrechtmatig

Nieuws
De Slag om Chora speelde zich af in de provincie Uruzgan van Afghanistan, in een gebied dat door Nederlandse militairen werd bewaakt. In de slag, waarbij zwaar werd gevochten, werd een offensief van de Taliban afgeslagen. De rechtbank in Den Haag oordeelt nu, na een rechtszaak van anderhalf jaar die was aangespannen door vier overlevenden van een destijds gebombardeerd wooncomplex, dat die specifieke aanval onrechtmatig was.
Arnout Brouwers / vk
woensdag 23 november 2022 om 19:51
Nederlandse ISAF-militairen worden opgepikt door een Amerikaanse Chinouk-helikopter die ze naar Kamp Holland in Tarin Kowt zal brengen.
Nederlandse ISAF-militairen worden opgepikt door een Amerikaanse Chinouk-helikopter die ze naar Kamp Holland in Tarin Kowt zal brengen. beeld Guus Dubbelman

Bij die aanval op dat wooncomplex kwamen zeker vijftien mensen om het leven. De staat zal nu een schadevergoeding aan de nabestaanden moeten betalen. De hoogte daarvan wordt in een aparte procedure bepaald. De staat beriep zich erop dat het bombardement rechtmatig was omdat de Taliban het wooncomplex (of quala) gebruikten voor militaire doeleinden. Maar de rechter oordeelt nu dat dit onvoldoende is onderbouwd. 

Er is ‘slechts’ vastgesteld dat ‘vanuit de omgeving’ van het wooncomplex ‘ongeveer twintig uur en vijftien uur voor de bombardementen is gevuurd’. Over de cruciale vraag of er ook recentere informatie beschikbaar was om het doel aan te vallen, heeft de staat volgens het vonnis betoogd dat het ‘aannemelijk’ is ‘dat er inlichtingen b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.