Wat zijn de politieke plannen voor studenten? ‘Niet één, maar drie jaar lang extra studiebeurs’

Nieuws
De studiebeurs komt in september terug. Maar hoeveel geld krijgen studenten de komende jaren? Woensdag debatteerde de Tweede Kamer erover, tijdens de onderwijsbegroting. Dit kun je verwachten.
Aliene Boele
woensdag 23 november 2022 om 17:01 aangepast 15:49
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft volgend jaar maar liefst 53 miljard euro uit.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft volgend jaar maar liefst 53 miljard euro uit. beeld anp / Bart Maat
Student Student: nieuws

Hoe zat het ook alweer?

In september 2023 komt de basisbeurs terug. De regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben afgesproken dat het leenstelsel vervalt en de studiebeurs terugkomt, zoals die tot 2015 bestond. De basisbeurs is een gift als je binnen tien jaar je diploma haalt. 

Hoeveel geld krijgen studenten komend collegejaar?

De studiebeurs is een vast bedrag. Het oorspronkelijke plan was dat thuiswonende studenten vanaf september 2023 maandelijks 110 euro zouden krijgen en uitwonende studenten 275 euro. 

Maar vanwege de hoge inflatie, stelde onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) al eerder voor dat uitwonende studenten komend collegejaar 165 euro per maand extra krijgen. Die 165 euro, de zogenaamde ‘inflatiecompe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Vijf vragen over de HPV-vaccinatie: 'Is vaccineren nodig als je monogaam leeft of maagd bent?'

Ruim twee miljoen jongeren tussen 18 en 27 jaar hebben van de overheid een uitnodiging gehad zich alsnog te laten vaccineren tegen HPV. Dit virus kan kanker veroorzaken. Wat moet je hierover weten?