Volgend jaar betaal je 105 euro méér collegegeld, door een fout van het CBS. Hoe zit dat? Vier vragen en antwoorden

Achtergrond
Omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek de inflatie heeft overschat, betalen studenten komend studiejaar 105 euro meer dan dit jaar. Te veel, geeft het CBS toe. Kan de minister daar nog iets aan doen?
Aliene Boele
dinsdag 22 november 2022 om 15:05
'Het is oneerlijk dat de minister het bedrag niet wil verlagen als studenten daar wél recht op hebben’.
'Het is oneerlijk dat de minister het bedrag niet wil verlagen als studenten daar wél recht op hebben’. beeld anp / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
Student

Hoe wordt het collegegeld vastgesteld?

Het collegegeld wordt vastgesteld door de overheid, op basis van onder meer de inflatiecijfers. Door de hoge inflatiecijfers die het CBS voorspelde, stijgt het collegegeld volgend jaar met 105 euro. Het totale bedrag voor het collegejaar 2023-2024 komt daarmee op 2.314 euro. Dit jaar betaalde je voor het hele studiejaar nog 2.209 euro.

Maar die inflatiecijfers vallen waarschijnlijk halverwege 2023 lager uit. 

Waar ging het mis met de berekening?

Nadat Rusland een oorlog was begonnen tegen Oekraïne, bereikte de inflatie recordhoogten, onder meer vanwege de hoge energieprijzen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Vijf vragen over de HPV-vaccinatie: 'Is vaccineren nodig als je monogaam leeft of maagd bent?'

Ruim twee miljoen jongeren tussen 18 en 27 jaar hebben van de overheid een uitnodiging gehad zich alsnog te laten vaccineren tegen HPV. Dit virus kan kanker veroorzaken. Wat moet je hierover weten?