Nederland bereidt zich nauwelijks voor op nieuwe toeloop Oekraïners. ‘Opvang zit 96 procent vol’

Nieuws
Door elektriciteitscentrales in Oekraïne te bombarderen, probeert Rusland een stroom vluchtelingen naar Europa op gang te brengen. Met de winter in aantocht, treffen Oost-Europese landen maatregelen om deze mensen op te vangen. De Nederlandse overheid doet vooralsnog weinig om zich voor te bereiden op de mogelijke komst van extra Oekraïeners.
Alexander Dommerholt Hanke van den Broek
dinsdag 22 november 2022 om 02:30 aangepast 07:28
Lange rijen voor voedselhulp in de Oekraïense stad Cherson. Net als vele andere plaatsen heeft de stad nog nauwelijks nog elektriciteit, waardoor veel inwoners overwegen de grens over te vluchten.
Lange rijen voor voedselhulp in de Oekraïense stad Cherson. Net als vele andere plaatsen heeft de stad nog nauwelijks nog elektriciteit, waardoor veel inwoners overwegen de grens over te vluchten. beeld Narciso Contreras / Anadolu Agency

De Slowaakse stad Kosice, nabij de Oekraïense grens, gaat het aantal opvangbedden voor vluchtelingen opschalen. Ook de Poolse regering treft voorbereidingen bij de grensstad Przemysl, waar aan het begin van de oorlog veel Oekraïners het land binnenkwamen op de vlucht voor het geweld. Veel Duitse gemeenten maken zich grote zorgen omdat zij geen ruimte meer hebben voor de opvang van nieuwe vluchtelingen.

Nederland doet weinig om zich voor te bereiden op de komst van een nieuwe stroom Oekraïners. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat ons land afwacht wat er gaat gebeuren. ‘We bekijken dagelijks hoe de instroom zich ontwikkelt en bepalen op basis hiervan of extra inspanning nodig is.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur.

Afbeelding

'Fakkeldrager' op lijst van Jezus Leeft! 'We zoeken mensen die geen water bij de wijn doen'

Op de kandidatenlijst van de partij Jezus Leeft! in Noord-Holland staat maar één persoon: Max van den Berg (30). De Amsterdammer stond vorig jaar met een brandende fakkel voor het huis van minister Sigrid Kaag.

Afbeelding

Die 17,5 miljard 'fossiele subsidie' gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Klimaatactivisten protesteren tegen de Nederlandse subsidie van 17,5 miljard voor de ‘fossiele industrie’. Die miljarden bestaan vooral uit belastingvoordeel: voor grote bedrijven, maar ook kleinere gebruikers.

Afbeelding

Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Hoe het dorpje Capelle op 1 februari 1953 werd verzwolgen door het water, enkele uren nadat het jongste watersnoodslachtoffer er ter wereld gekomen was.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Met eigen ogen zien Amalia en koningspaar stuk slavernijverleden

Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag met eigen ogen iets van het slavernijverleden van Bonaire gezien.