Nederland bereidt zich nauwelijks voor op nieuwe toeloop Oekraïners. ‘Opvang zit 96 procent vol’

Nieuws
Door elektriciteitscentrales in Oekraïne te bombarderen, probeert Rusland een stroom vluchtelingen naar Europa op gang te brengen. Met de winter in aantocht, treffen Oost-Europese landen maatregelen om deze mensen op te vangen. De Nederlandse overheid doet vooralsnog weinig om zich voor te bereiden op de mogelijke komst van extra Oekraïeners.
Alexander Dommerholt Hanke van den Broek
dinsdag 22 november 2022 om 02:30 aangepast 07:28
Lange rijen voor voedselhulp in de Oekraïense stad Cherson. Net als vele andere plaatsen heeft de stad nog nauwelijks nog elektriciteit, waardoor veel inwoners overwegen de grens over te vluchten.
Lange rijen voor voedselhulp in de Oekraïense stad Cherson. Net als vele andere plaatsen heeft de stad nog nauwelijks nog elektriciteit, waardoor veel inwoners overwegen de grens over te vluchten. beeld Narciso Contreras / Anadolu Agency

De Slowaakse stad Kosice, nabij de Oekraïense grens, gaat het aantal opvangbedden voor vluchtelingen opschalen. Ook de Poolse regering treft voorbereidingen bij de grensstad Przemysl, waar aan het begin van de oorlog veel Oekraïners het land binnenkwamen op de vlucht voor het geweld. Veel Duitse gemeenten maken zich grote zorgen omdat zij geen ruimte meer hebben voor de opvang van nieuwe vluchtelingen.

Nederland doet weinig om zich voor te bereiden op de komst van een nieuwe stroom Oekraïners. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat ons land afwacht wat er gaat gebeuren. ‘We bekijken dagelijks hoe de instroom zich ontwikkelt en bepalen op basis hiervan of extra inspanning nodig is.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat weten we nu écht van burn-out? ‘Hoe meer ik las, hoe minder ik ervan begreep’

‘Tien gouden tips om van je stress af te komen. Dat klinkt leuk, maar ze zijn vaak niet meer dan een schot hagel.’ Dat stelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘De burn-outpuzzel moet beter gelegd worden.’

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.

Afbeelding

Nederland wil 10 procent meer bos in 2030 maar er wordt nog meer gekapt dan aangeplant

In Nederland verdwijnt meer bos dan er wordt aangeplant, terwijl meer bos nodig is om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. ‘Er moet haast worden gemaakt om het doel 10 procent meer bos in 2030 te halen.’