Ondanks overvolle treinen gaat de eerste klas niet verdwijnen. Maar waarom niet?

Achtergrond
De treinen zitten dag in dag uit ramvol en de dienstregeling wordt verder afgeschaald. Toch is er vaak in drukke treinen nog ruimte, namelijk in de eerste klas. Wordt het niet tijd om het openbaar vervoer klassenvrij te maken?
Gershon Osnabrugge
dinsdag 15 november 2022 om 09:27
Overvolle trein in de spits
Overvolle trein in de spits beeld anp / Sabine Joosten
Student

Vanwege personeelstekorten bij vervoersmaatschappijen rijden er minder treinen. Veel treinen die wel rijden, zijn korter dan voorheen. Het zorgt ervoor dat de drukte in met name tweedeklas treincoupés flink is toegenomen. ‘Het is erg vaak dringen daar’, ziet reiziger Annette Scherpenzeel (58). ‘Terwijl het in de eerste klas heel rustig en soms bijna leeg is. Ook nu er minder treinen rijden.’

Moet de eerste klas niet op de schop zodat er meer mensen een zitplaats hebben? Nee, vindt de NS. De vervoersmaatschappij laat weten dat er bij reizigers behoefte is aan eersteklas reizen. Reizigersorganisatie Rover komt met dezelfde argumentatie. ‘De eerste klas moet in stand worden gehouden omdat er vraag naar is’, reageert een woordvoerde..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jiska wil de jongste waterschapsbestuurder ooit worden. 'De gemiddelde leeftijd ligt boven de 60'

De meeste studenten van haar leeftijd bereiden zich voor op hun tentamens, maar Jiska Taal is druk bezig met de voorbereidingen voor de waterschappen. Ze maakt kans de jongste waterschapsbestuurder ooit te worden.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Vijf vragen over de HPV-vaccinatie: 'Is vaccineren nodig als je monogaam leeft of maagd bent?'

Ruim twee miljoen jongeren tussen 18 en 27 jaar hebben van de overheid een uitnodiging gehad zich alsnog te laten vaccineren tegen HPV. Dit virus kan kanker veroorzaken. Wat moet je hierover weten?