Charlotte is 89 en zorgt voor haar partner: ‘Een dankbare glimlach als ik iets voor haar kan doen’

Interview
De 89-jarige Charlotte Goldschmeding was predikant, advocaat en is nu mantelzorger voor haar partner Didy. ‘Als ik eten ga maken, rijd ik Didy naar de keuken zodat ze erbij is.’
Julia Schipper
donderdag 10 november 2022 om 02:02 aangepast 19:00
'Ik werk niet in een bedrijf, maar ben langer aan het werk dan de meeste werknemers.’
'Ik werk niet in een bedrijf, maar ben langer aan het werk dan de meeste werknemers.’ beeld anp / Patricia Rehe

24 uur per dag, 7 dagen per week. Didy, de partner van Charlotte Goldschmeding, heeft altijd hulp nodig. Een aantal jaar geleden heeft Didy drie hernia-operaties gehad, waaraan ze veel pijn overhield.

Inmiddels zit ze al zeven jaar in een rolstoel. ‘Voor die tijd had ze ook hulp nodig, maar toen kon ze nog op weg met haar rollator en kon ze mee in de auto’, vertelt Goldschmeding. ‘Ik heb haar lange tijd geholpen met het opstaan en naar bed gaan, maar hulpverleners vonden dat op den duur onverantwoord. Nu komt er vier keer per dag hulp langs, maar er zijn genoeg momenten dat ik bijspring en het werk doe wat een verzorgende zou doen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.