Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Nieuws
Christenen vliegen minder dan de gemiddelde Nederlander, maar ze eten juist meer vlees. Op het gebied van duurzaamheid en klimaat verschillen ze verder amper van de niet-christelijke bevolking van Nederland: ongeveer vier op de vijf christenen maakt zich zorgen om klimaatverandering.
Piet H. de Jong
zaterdag 5 november 2022 om 02:30 aangepast 08:53
Christenen eten vaker vlees dan de gemiddelde Nederlander.
Christenen eten vaker vlees dan de gemiddelde Nederlander. beeld anp / Rob Voss
Klimaat Student

Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat I&O Research in opdracht van het Nederlands Dagblad en de organisatie GroeneKerken heeft uitgevoerd onder een groep ‘actieve christenen’ en een gemiddelde groep Nederlanders. ‘Je ziet dat bij christenen bijbelse noties als rentmeesterschap en naastenliefde een grote rol spelen, net als hun nadruk op soberheid. Toch wijken christenen in hun gedragingen en gedachten niet sterk af van niet-christenen. Er zijn tussen beide groepen wel verschillen, maar daarin is geen rode lijn in te ontdekken’, zegt Asher van der Schelde die het onderzoek bij I&O Research uitvoerde. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Zij gaan dit weekend demonstreren. 'De bijbelse Sifra riskeerde meer dan een arrestatie, zij inspireert mij'

Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?

Afbeelding

Grote protestdag in Den Haag komende zaterdag: zij gaan demonstreren en dit is wat ze willen

De laatste zaterdag voor de verkiezingen wordt een grote protestdag in Den Haag. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Wat willen de demonstranten?

Afbeelding

'Overheid moet bij elke klimaatmaatregel nadenken over een rechtvaardige verdeling van de kosten'

Bij elke klimaatmaatregel moet vooraf goed worden nagedacht over een rechtvaardige verdeling van de kosten, betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdag verschijnt.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.

Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.