Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Nieuws
Christenen vliegen minder dan de gemiddelde Nederlander, maar ze eten juist meer vlees. Op het gebied van duurzaamheid en klimaat verschillen ze verder amper van de niet-christelijke bevolking van Nederland: ongeveer vier op de vijf christenen maakt zich zorgen om klimaatverandering.
Piet H. de Jong
zaterdag 5 november 2022 om 02:30 aangepast 08:53
Christenen eten vaker vlees dan de gemiddelde Nederlander.
Christenen eten vaker vlees dan de gemiddelde Nederlander. beeld anp / Rob Voss

Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat I&O Research in opdracht van het Nederlands Dagblad en de organisatie GroeneKerken heeft uitgevoerd onder een groep ‘actieve christenen’ en een gemiddelde groep Nederlanders. ‘Je ziet dat bij christenen bijbelse noties als rentmeesterschap en naastenliefde een grote rol spelen, net als hun nadruk op soberheid. Toch wijken christenen in hun gedragingen en gedachten niet sterk af van niet-christenen. Er zijn tussen beide groepen wel verschillen, maar daarin is geen rode lijn in te ontdekken’, zegt Asher van der Schelde die het onderzoek bij I&O Research uitvoerde. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.

Afbeelding

Wetenschapper én klimaatactivist? ‘Ik zie met angst tegemoet waar mijn kinderen tegenaan gaan lopen’

Marjan Smeulders is wetenschapper en voert op haar vrije dagen regelmatig actie voor het klimaat. ‘Wetenschappers horen neutraal te zijn, wordt gezegd. Dat is in de praktijk helemaal niet zo.’

Afbeelding

Kabinetsbesluit zet toekomst van veel boeren onder druk: ‘Ze krijgen ons hier echt niet weg’

De stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden in Nederland moet met maar liefst 95 procent omlaag, maakte het kabinet vrijdag bekend. De toekomst van een groot aantal boeren komt met deze uitspraak op losse schroeven te staan.

Afbeelding

Talitha Muusse: ‘Jongeren voelen de existentiële dreiging van klimaatverandering’

Tijdens de Klimaatmars in Amsterdam protesteerden veel jongeren tegen het klimaatbeleid. Kenner op het gebied van jongeren en duurzaamheid Talitha Muusse vindt de maatschappijkritiek van studenten revolutionair.

Afbeelding

Klimaatpelgrim blijft hopen, ‘hoe het ook loopt’: ‘Elke morgen starten we met gebed en gezang’

Wolfgang Löbnitz is een van de dertig klimaatpelgrims die van Polen naar Glasgow loopt. De gepensioneerde vliegtuigingenieur uit Hamburg heeft drie kinderen, drie kleinkinderen en zijn achterkleinzoon. ‘Voor hen doe ik het!’

Afbeelding

‘Zoek hoe klimaat en milieu passen bij de identiteit van de kerk, bij de christelijke waarden’

Zorg voor de schepping is voor veel abonnees van het Nederlands Dagblad een essentieel onderdeel van hun geloof. Zij hebben moeite met het voorschrijven van duurzaam gedrag, zeker door de kerk.