Wetenschapper én klimaatactivist? ‘Ik zie met angst tegemoet waar mijn kinderen tegenaan gaan lopen’

Interview
Drie dagen in de week werkt Marjan Smeulders als microbioloog aan de Radboud Universiteit. Op haar vrije dagen voert ze geregeld actie voor het klimaat. Eén keer is ze gearresteerd, omdat ze in een blokkade zat in het centrum van Rotterdam. Ze praat er openlijk over, in een ruimte op de afdeling microbiologie die door studenten wordt gebruikt om te studeren en te pauzeren.
Petra Noordhuis
vrijdag 4 november 2022 om 12:00 aangepast 13:41
Marjan Smeulders, wetenschapper en klimaatactivist
Marjan Smeulders, wetenschapper en klimaatactivist beeld Phil Nijhuis

Wat vinden uw collega’s ervan dat u als wetenschapper actievoert voor het klimaat?

‘In april was de eerste actie van Scientist Rebellion in Nederland. Vijftig wetenschappers liepen mee in de legale klimaatmars en zes wetenschappers zaten in een blokkade voor de deur bij het ministerie van Economische Zaken. Die blokkade was wel heel spannend: het was de eerste keer dat wetenschappers in Nederland een disruptieve burgerlijke ongehoorzaamheidsactie deden en gearresteerd werden. 

Ik kwam als woordvoerder van Scientist Rebellion op het achtuurjournaal. Ik kreeg daarna veel appjes van wetenschappers en niet-wetenschappers. Die waren eigenlijk alleen maar positief, zo van ‘goed zo, Marjan’ en ‘goed bezig’. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.

Afbeelding

Wetenschapper én klimaatactivist? ‘Ik zie met angst tegemoet waar mijn kinderen tegenaan gaan lopen’

Marjan Smeulders is wetenschapper en voert op haar vrije dagen regelmatig actie voor het klimaat. ‘Wetenschappers horen neutraal te zijn, wordt gezegd. Dat is in de praktijk helemaal niet zo.’

Afbeelding

Kabinetsbesluit zet toekomst van veel boeren onder druk: ‘Ze krijgen ons hier echt niet weg’

De stikstofuitstoot in Natura 2000-gebieden in Nederland moet met maar liefst 95 procent omlaag, maakte het kabinet vrijdag bekend. De toekomst van een groot aantal boeren komt met deze uitspraak op losse schroeven te staan.

Afbeelding

Talitha Muusse: ‘Jongeren voelen de existentiële dreiging van klimaatverandering’

Tijdens de Klimaatmars in Amsterdam protesteerden veel jongeren tegen het klimaatbeleid. Kenner op het gebied van jongeren en duurzaamheid Talitha Muusse vindt de maatschappijkritiek van studenten revolutionair.

Afbeelding

Klimaatpelgrim blijft hopen, ‘hoe het ook loopt’: ‘Elke morgen starten we met gebed en gezang’

Wolfgang Löbnitz is een van de dertig klimaatpelgrims die van Polen naar Glasgow loopt. De gepensioneerde vliegtuigingenieur uit Hamburg heeft drie kinderen, drie kleinkinderen en zijn achterkleinzoon. ‘Voor hen doe ik het!’

Afbeelding

‘Zoek hoe klimaat en milieu passen bij de identiteit van de kerk, bij de christelijke waarden’

Zorg voor de schepping is voor veel abonnees van het Nederlands Dagblad een essentieel onderdeel van hun geloof. Zij hebben moeite met het voorschrijven van duurzaam gedrag, zeker door de kerk.