Psychologische duwtjes richting gezonde voeding niet genoeg voor gedragsverandering

Nieuws
Paprika’s in de aanbieding doen of volkoren producten op ooghoogte leggen hebben op de lange termijn weinig effect op het koopgedrag in de supermarkt. Zogeheten nudges zijn daarom niet voldoende om mensen gezonder te laten eten, blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.
Joram Bolle / vk
vrijdag 4 november 2022 om 03:25 aangepast 08:13
Fruit in de supermarkt
Fruit in de supermarkt beeld afp / Christophe Simon

Die uitkomst is een tegenvaller voor wie denkt dat de zachte hand alleen genoeg is om mensen tot gezonder gedrag aan te zetten. Binnen de overheid is de laatste jaren op allerlei gebieden veel aandacht voor kleine psychologische duwtjes, nudges, als alternatief voor regelgeving. Dan gaat het om allerlei zaken, van borden plaatsen om mensen straatvuil beter te laten opruimen tot het inzetten van influencers om de vaccinatiegraad op te krikken.

Maar in de strijd tegen overgewicht zijn nudges in de supermarkt niet effectief, concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC in een studie in opdracht van de Hartstichting. Een domper, want 50 procent van de volwassen Nederlanders is te zwaar. En dat begint veelal bij wat ze k..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.