Psychologische duwtjes richting gezonde voeding niet genoeg voor gedragsverandering

Nieuws
Paprika’s in de aanbieding doen of volkoren producten op ooghoogte leggen hebben op de lange termijn weinig effect op het koopgedrag in de supermarkt. Zogeheten nudges zijn daarom niet voldoende om mensen gezonder te laten eten, blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.
Joram Bolle / vk
vrijdag 4 november 2022 om 03:25 aangepast 08:13
Fruit in de supermarkt
Fruit in de supermarkt beeld afp / Christophe Simon

Die uitkomst is een tegenvaller voor wie denkt dat de zachte hand alleen genoeg is om mensen tot gezonder gedrag aan te zetten. Binnen de overheid is de laatste jaren op allerlei gebieden veel aandacht voor kleine psychologische duwtjes, nudges, als alternatief voor regelgeving. Dan gaat het om allerlei zaken, van borden plaatsen om mensen straatvuil beter te laten opruimen tot het inzetten van influencers om de vaccinatiegraad op te krikken.

Maar in de strijd tegen overgewicht zijn nudges in de supermarkt niet effectief, concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC in een studie in opdracht van de Hartstichting. Een domper, want 50 procent van de volwassen Nederlanders is te zwaar. En dat begint veelal bij wat ze k..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.