Waarom we ons online beter moeten gedragen: ‘Geen complottheorieën in de familieapp’

Interview
Hoe ga je om met een oom die complottheorieën in de familieapp deelt, en waarom googelen we onze medische klachten in plaats van naar een dokter te gaan? Auteur en techexpert Sanne Kanis legt uit hoe we ons online moeten gedragen.
Gershon Osnabrugge
donderdag 3 november 2022 om 16:49 aangepast 08:22
‘Spreek als gezin momenten af dat je je telefoon weglegt, maak afspraken. Niet appen tijdens het eten is een goede regel.'
‘Spreek als gezin momenten af dat je je telefoon weglegt, maak afspraken. Niet appen tijdens het eten is een goede regel.' beeld iStock

‘In het verkeer zijn regels bedacht om het veiliger en prettiger te maken. Dat is voor ons digitale leven ook nodig’, zegt Sanne Kanis. ‘Technologie heeft de laatste tien jaar een enorme vlucht genomen. Zeker tijdens de pandemie is het ons leven in geslopen. En juist daarom is het goed dat we sociale afspraken maken, wat is wel en niet wenselijk.’

Kanis schreef samen met auteur Aaron Mirck het boek ‘Niet appen tijdens het eten’, waarin dertig online etiquettevraagstukken behandeld worden. Kanis laat over vijf digitale problemen haar licht schijnen. 

Help, mijn kind zit de hele dag op zijn telefoon

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.