Luister naar

Ga je kijken naar het WK in Qatar? Twee christelijke studenten reageren. ‘Het wordt ongemakkelijk’

Achtergrond
Honderden studenten dachten dinsdagavond, tijdens de jaarlijkse Civitaslezing van de christelijke studentenvereniging C.S.F.R., na over slavernij en de kerk. Sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in 2010, zijn in het land zeker 6500 arbeidsmigranten omgekomen. Volgens de Britse krant The Guardian zijn waarschijnlijk veel doden gerelateerd aan het bouwprogramma voor het WK. Wat vinden de studenten van het aanstaande wereldkampioenschap in Qatar?
Aliene Boele
woensdag 2 november 2022 om 16:51 aangepast 14:34
Hoe denken studenten over het aanstaande wereldkampioenschap in Qatar?
Hoe denken studenten over het aanstaande wereldkampioenschap in Qatar? beeld Jeroen Jumelet
Niet te missen Student Qatar

‘Het onrecht voelt ver weg’

Jelco Mastenbroek (22), student kunstgeschiedenis en theologie


‘De situatie met Qatar vind ik lastig. Vanwege de mensenrechtenschendingen denk ik dat het heel goed zou zijn als we met z’n allen niet gaan kijken naar de wedstrijden. Maar ik vermoed dat de meeste mensen gewoon zullen kijken en ik denk dat ik zelf ook meedoe.

Ik ga me sowieso ongemakkelijk voelen. Genieten van het WK kan eigenlijk niet, omdat je weet hoeveel mensen daarvoor zijn overleden. Maar als het Nederlands elftal speelt, wil ik het heel graag zien. Het is wrang.

Veel van mijn vrienden zijn ook van plan het WK te kijken. Niet omdat ze goedkeuren wat er is gebeurd, maar omdat het zo makkelijk en leuk is om je scherm aan te zetten en de wedstrijden te kijken. Wat voor onrecht er heeft plaatsgevonden bij de bouw van het stadion, voelt dan ver weg. Zeker als je voetballiefhebber bent, zoals ik, en de Oranjekoorts straks losbarst, denk ik dat het heel lastig is om het wereldkampioenschap op te geven. Vooral omdat het zo gezellig is om met elkaar voetbal te kijken.’

dichterbij dan je denkt

‘We hebben het op de vereniging niet zoveel over slavernij. Door mijn studies denk ik er wel over na, bijvoorbeeld wanneer het gaat over roofkunst. De Bijbel doet een appèl op mij om ethisch te handelen. Daar hoort bij dat ik oog moet hebben voor het welzijn van anderen.

Slavernij en mensenhandel zijn geen onderwerpen die alleen vroeger speelden. Als je de havens van Rotterdam of Antwerpen zou inspecteren of je zou verdiepen in mensensmokkel onder vluchtelingen, komt slavernij dichterbij dan je denkt.

Ik wil in concrete oplossingen denken. Er worden wereldwijd zoveel mensen uitgebuit op zoveel verschillende manieren, dan kun je het niet perfect doen. Zelf probeer ik mijn steentje bij te dragen door te letten op de kleding die ik koop. Ik probeer het aantal producten echt beperkt te houden en tweedehands kleding op de kop te tikken.’


Jelco Mastenbroek: ‘Veel van mijn vrienden zijn ook van plan het WK te kijken.’ - beeld Jeroen Jumelet


‘Dit moeten we boycotten’

Hanna Kaars (22), student bestuurskunde

‘In het dagelijks leven sta ik er niet zo vaak bij stil dat er nog steeds allerlei vormen van slavernij zijn. Als ik erover hoor, denk ik al snel ‘dit is erg, hier moet ik iets mee’. Maar met alle crises die er momenteel al zijn - de stikstofcrisis, de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne -, verdwijnt het onderwerp slavernij snel weer naar de achtergrond. Nu het wereldkampioenschap in Qatar begint, denk je er weer aan.

Ik ga niet kijken naar het WK. Wat daar is gebeurd, dat kan echt niet. Dat het kabinet heeft besloten om een regeringsdelegatie naar Qatar te sturen, vind ik ook belachelijk. In dat opzicht sta ik helemaal achter de SGP en ChristenUnie, die zeggen: ‘dit moeten we boycotten’.

Nu moet ik er wel eerlijk bij zeggen: voor mij is het niet zo’n groot offer om niet naar het WK te kijken. Zo’n sportfanaat ben ik nou ook weer niet. Ik kan me voorstellen dat het voor voetballiefhebbers meer pijn doet om het WK te missen.

Als christen vind ik dat ik me actief moet verzetten tegen slavernij. Dat doe ik echt niet op alle fronten, maar mijn streven is wel om het welzijn van mensen voorop te zetten en niet alleen te kijken naar wat mij het beste uitkomt.’

vintage

‘Kleding koop ik wel vaak tweedehands. Maar dat is vooral omdat het hip is, niet omdat ik me zo verzet tegen moderne slavernij. Als ik door de winkelstraat loop, denk ik niet ‘die winkels kan ik beter vermijden’.

Eigenlijk is dat best hypocriet, want als ik iets zou willen doen tegen slavernij, zou ik denk ik vooral kritischer moeten kijken naar waar ik mijn kleding koop. Dat zet meer zoden aan de dijk dan een discussie over het slavernijverleden.’


Hanna Kaars: ‘Ik ga niet kijken naar het WK. Wat daar is gebeurd, dat kan echt niet.’ - beeld Jeroen Jumelet

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze katholieke stichting zit achter de omstreden petitie tegen schrijver Pim Lammers

De mannen van de conservatief-katholieke stichting Civitas Christiana gaan hartstochtelijk de strijd aan met abortus, asielbeleid en klimaatactivisme. ‘Dat linkse mensen ons zo haten zien wij als een goed teken.’

Afbeelding

Op de foto met prinses Amalia op Curaçao: 'Ik was echt aan het azen op Amalia, omdat ik haar geweldig vind'

Kroonprinses Amalia maakt haar officiële debuut op Curaçao. Ze wordt samen met haar ouders ontvangen met Curaçaose vlaggetjes, muziek en poëzie. Maar er klinkt ook kritiek. ‘Wat is die kennismaking als we geen gelijkwaardige partners zijn?’

Afbeelding

Een kerkdienst en een stille tocht: De Watersnoodramp zit in het collectieve geheugen van Oude-Tonge

Met een herdenkingsdienst in het bijzijn van prinses Beatrix is in Oude-Tonge de Watersnoodramp van 1953 herdacht. ‘We kunnen er alleen maar van leren.’ En er blijven zorgen: ‘We moeten waakzaam zijn.’

Afbeelding

Weer ophef rond Ongehoord Nederland. Wat is er aan de hand bij de omroep? Vijf vragen

De kans dat omroep Ongehoord Nederland van televisie wordt gehaald, wordt groter en groter. De NPO is van plan om ON! een derde financiële sanctie op te leggen. Wat is er aan de hand?

Afbeelding

Aanvoerder, fractievoorzitter, partijleider: wie beslist hoe Mirjam Bikker zich noemen mag?

Mirjam Bikker volgt Gert-Jan Segers op als - ja, als wat eigenlijk. De Tweede Kamerfractie koos haar dinsdagochtend als fractievoorzitter. Maar heeft de rest van de partij ook nog wat te zeggen over haar leiderschap?

Afbeelding

Hoge kosten dwingen Janneke Jelies om te gaan werken, in plaats van thuis te zijn. En ze is niet de enige

Wat betekent de inflatie voor eenverdieners? Janneke Jelies en Henrieke Schouten vertellen waarom zij toch weer aan het werk zijn gegaan. Is er sprake van een trend? 'De moederschapscultuur is aan het verdwijnen.'