50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Nieuws
Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media. ‘Op die manier laten die fans zich voor het pr- en propagandakarretje van Qatar spannen’, zegt Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf.
anp
maandag 31 oktober 2022 om 11:40 aangepast 12:14
In ruil voor positieve publiciteit mogen 50 Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK
In ruil voor positieve publiciteit mogen 50 Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK beeld anp / Robin Utrecht
anp

De NOS meldde eerder dat vijftig Oranjefans op kosten van Qatar naar het WK gaan en dat de Golfstaat hun vlucht en het verblijf betaalt. In ruil daarvoor gebruikt de WK-organisatie posts op sociale media van die supporters voor marketingdoeleinden.

Bosgraaf laat weten dat Amnesty er niet gelukkig mee is dat de supporters zich laten betalen, maar dat hij niet alle Oranjesupporters over één kam wil scheren. ‘Het is slechts een kleine groep die op kosten van Qatar naar het WK gaat.’ Onlangs startte de mensenrechtenorganisatie nog een petitie waarmee ze probeert te bereiken dat wereldvoetbalbond FIFA met een compensatiefonds komt voor uitgebuite arbeidsmigranten in Qatar. Volgens Amnesty moeten duizenden mensen die bij WK-projecten in de oliestaat worden ingezet nog steeds onder slechte omstandigheden werken.

Volgens de NOS wordt van de vijftig fans die zich laten betalen door de regering van Qatar niet alleen verwacht dat zij op sociale media positieve berichten over het WK verspreiden. Ook zouden zij ‘beledigende’ reacties van derden moeten rapporteren. ‘Dat je je laat betalen in ruil voor positieve berichten is één ding, maar rapporteren over berichten van derden gaat nog een stap verder’ zegt Bosgraaf. ‘In feite ben je dan een verklikker, een soort informant van de regering in Qatar.’

Bosgraaf benadrukt dat Amnesty International niet oproept tot een boycot van het WK, maar dat iedereen voor zichzelf een afweging moet maken. ‘Maar ik adviseer de mensen wel zich goed te laten informeren over de situatie in het land, voordat ze afreizen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. ‘Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen’, zei Willem-Alexander.

Afbeelding

Boeren voeren actie bij bijeenkomst met minister van Landbouw Adema in Drachten

Een groep boeren met tractoren heeft een bijeenkomst van belangenorganisatie LTO Noord in Drachten aangegrepen om actie te voeren. Minister van Landbouw Piet Adema is er uitgenodigd als hoofdspreker.

Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.