Onrust in het speciaal onderwijs: veel vakken worden niet gegeven door bevoegde docenten

Nieuws
Het leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs verloopt al problematisch vanwege een gebrek aan chauffeurs. In de klassen is het steeds vaker niet mogelijk een gekwalificeerde docent voor de groep te krijgen.
Berendien Tetelepta
vrijdag 28 oktober 2022 om 18:30 aangepast 17:33
In het speciaal onderwijs is er sprake van een ernstig lerarentekort. De bevoegde docenten die er nog zijn, worden op verschillende plekken ingezet.
In het speciaal onderwijs is er sprake van een ernstig lerarentekort. De bevoegde docenten die er nog zijn, worden op verschillende plekken ingezet. beeld Getty Images

Om niemand naar huis te hoeven sturen, kiezen veel scholen in het speciaal onderwijs voor hervorming. Leraren met een onderwijsbevoegdheid worden ingezet op momenten waarop het echt nodig is. Andere vakken of contactmomenten worden door onderwijsondersteuners of mensen uit het bedrijfsleven gedaan.

‘De wet vereist dat zij een bevoegde leraar hebben, maar zij kunnen ook leren communiceren via een logopedist.’

‘We kijken heel goed voor welke groep kinderen het het minst schadelijk is om niet elke dag een bevoegde leraar voor de neus te hebben’, zegt Rion Pennings, onderwijsbestuurder van Hub Noord-Brabant, een scholenkoepel met zes scholen in het speciaal onderwijs. ‘We hebben bijvoorbeeld een grote groep kinderen met een ernstige, meervoudi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.