Adviesraad Migratie: ‘Overheid, kom in actie voor huisvesting statushouders’

Nieuws
De huisvesting van duizenden statushouders in de asielopvang kan alleen worden opgelost als de Rijksoverheid, gemeenten en provincies de woon- en asielcrisis actiever aanpakken. Dat zegt de Adviesraad Migratie (ACVZ) in een nieuw rapport.
Hanke van den Broek
donderdag 20 oktober 2022 om 05:00
Containerwoningen in Leeuwarden. Volgens de Adviesraad Migratie moeten het Rijk en gemeenten zich meer inzetten voor het realiseren van flexwoningen.
Containerwoningen in Leeuwarden. Volgens de Adviesraad Migratie moeten het Rijk en gemeenten zich meer inzetten voor het realiseren van flexwoningen. beeld anp / Anton Kappers

De adviesraad stelt vast dat de crises op de woningmarkt en in de asielopvang aan de wortel liggen van de huisvestingsproblemen van statushouders. Om dit op te lossen moet de overheid zich proactiever tonen, vindt de raad. ‘We zien al lang een terugtrekkende beweging van de overheid, op het terrein van huisvesting en asielopvang’, zegt voorzitter Monique Kremer. ‘Het is daarom geen toeval dat we crises hebben op deze gebieden. De overheid heeft te veel dingen op zijn beloop gelaten.’

Statushouders zijn erkende vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Op dit moment verblijven meer dan 17.000 van hen in opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), omdat daarbuiten geen woningen voor hen zijn door de krapp..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’