Adviesraad Migratie: ‘Overheid, kom in actie voor huisvesting statushouders’

Nieuws
De huisvesting van duizenden statushouders in de asielopvang kan alleen worden opgelost als de Rijksoverheid, gemeenten en provincies de woon- en asielcrisis actiever aanpakken. Dat zegt de Adviesraad Migratie (ACVZ) in een nieuw rapport.
Hanke van den Broek
donderdag 20 oktober 2022 om 05:00
Containerwoningen in Leeuwarden. Volgens de Adviesraad Migratie moeten het Rijk en gemeenten zich meer inzetten voor het realiseren van flexwoningen.
Containerwoningen in Leeuwarden. Volgens de Adviesraad Migratie moeten het Rijk en gemeenten zich meer inzetten voor het realiseren van flexwoningen. beeld anp / Anton Kappers

De adviesraad stelt vast dat de crises op de woningmarkt en in de asielopvang aan de wortel liggen van de huisvestingsproblemen van statushouders. Om dit op te lossen moet de overheid zich proactiever tonen, vindt de raad. ‘We zien al lang een terugtrekkende beweging van de overheid, op het terrein van huisvesting en asielopvang’, zegt voorzitter Monique Kremer. ‘Het is daarom geen toeval dat we crises hebben op deze gebieden. De overheid heeft te veel dingen op zijn beloop gelaten.’

Statushouders zijn erkende vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Op dit moment verblijven meer dan 17.000 van hen in opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), omdat daarbuiten geen woningen voor hen zijn door de krapp..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.